Svijet

Pratite nas na Google news

Nastavljen samit UN o klimi, zvaničnici bez dogovora

Nastavljen samit UN o klimi, zvaničnici bez dogovora
Foto: N.N. | Nastavljen samit UN o klimi, zvaničnici bez dogovora
Tanjug

MADRID - Samit UN o klimatskim promjenama u Madridu nastavljen je i danas pošto svjetski zvaničnici u prethodna dva dana nisu uspjeli da postignu dogovor.

Čileanska zvaničnica Karolina Šmit koja predsjedava samitu pozvala je učesnike da pokažu fleksibilnost, dok pokušavaju da postignu kompromis o ključnim mjerama u borbi protiv klimatskih promjena, prenose agencije.

Ona je rekla da sporazum samo što nije postignut, ali da ishod treba da bude ambiciozniji. Cilj je da se vlade do kraja 2020. obavežu na dodatna smanjenja emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Evropska unija i male ostrvske države posebno izložene klimatskim promjenama žele da se učini više na tom planu.

Neki od najvećih zagađivača, uključujući SAD, Brazil i Indiju, kažu, međutim, da nema potrebe da mijenjaju postojeći planove.

"Od svih tražim fleksibilnost, snagu da se postigne ambiciozan rezultat", rekla je Karolina Šmit, čileanska ministarka ekologije. Ona je dodala da je to teško, ali da je moguće.

Lideri 196 zemalja koji su se okupili u Madridu, trebalo je da se dogovore o konačnom dokumentu, o tome kako finansirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzrokovanu klimatskim promjenama i pravilima na tržištu fosilnih goriva.

Na plenarnoj sednici u petak postalo je, međutim, jasno do koje su mjere čelnici nesposobni da postignu sporazum, s obzirom na to da im se zahtjevi znatno razlikuju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije