Svijet

Nastavljen samit UN o klimi, zvaničnici bez dogovora

Nastavljen samit UN o klimi, zvaničnici bez dogovora
Foto: N.N. | Nastavljen samit UN o klimi, zvaničnici bez dogovora

MADRID - Samit UN o klimatskim promjenama u Madridu nastavljen je i danas pošto svjetski zvaničnici u prethodna dva dana nisu uspjeli da postignu dogovor.

Čileanska zvaničnica Karolina Šmit koja predsjedava samitu pozvala je učesnike da pokažu fleksibilnost, dok pokušavaju da postignu kompromis o ključnim mjerama u borbi protiv klimatskih promjena, prenose agencije.

Ona je rekla da sporazum samo što nije postignut, ali da ishod treba da bude ambiciozniji. Cilj je da se vlade do kraja 2020. obavežu na dodatna smanjenja emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Evropska unija i male ostrvske države posebno izložene klimatskim promjenama žele da se učini više na tom planu.

Neki od najvećih zagađivača, uključujući SAD, Brazil i Indiju, kažu, međutim, da nema potrebe da mijenjaju postojeći planove.

"Od svih tražim fleksibilnost, snagu da se postigne ambiciozan rezultat", rekla je Karolina Šmit, čileanska ministarka ekologije. Ona je dodala da je to teško, ali da je moguće.

Lideri 196 zemalja koji su se okupili u Madridu, trebalo je da se dogovore o konačnom dokumentu, o tome kako finansirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzrokovanu klimatskim promjenama i pravilima na tržištu fosilnih goriva.

Na plenarnoj sednici u petak postalo je, međutim, jasno do koje su mjere čelnici nesposobni da postignu sporazum, s obzirom na to da im se zahtjevi znatno razlikuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije