Svijet

Naučnici proglasili kraj erupcije vulkana na La Palmi

Naučnici proglasili kraj erupcije vulkana na La Palmi
Foto: Tanjug/AP | Naučnici proglasili kraj erupcije vulkana na La Palmi

Naučnici su danas proglasili kraj erupcije vulkana Kumbre Vijeha, na španskom ostrvu La Palma, koja je trajala blizu 100 dana.

Nakon što je proradio 19. septembra, vulkan se utišao 13. decembra, ali su vlasti, zabrinute da ne daju lažnu nadu stanovništvu, čekale do Božića da proglase kraj erupcije, prenio je Rojters.

"Ono što želim da kažem danas staje u nekoliko riječi: Erupcija je gotova", izjavio je danas regionalni bezbjednosni šef Kanarskih ostrva Hulio Perez.

Tokom erupcije, lava je uništila brojne domove, crkve i plantaže banana, koje čine polovinu prihoda ekonomije ovog ostrva.

Iako su brojni objekti uništeni, niko nije poginuo.

Direktorka Nacionalnog geografskog instituta Marija Hoze Blanko na Kanarskim ostrvima rekla je da sve ukazuje da je vulkan ostao bez energije, ali nije željela da odbaci reaktivaciju.

Oko 7.000 evakuisanih stanovnika, većina se vratila kućama, ali su brojni domovi nenastanjivi zbog pepela koji je nanio štetu.

Većina puteva na La Palmi je blokirano, a do nekih plantaža se može doći samo morem.

Španska vlada je obećala više od 400 miliona pomoći za rekonstrukciju ostrva, ali su se neki građani i firme žalili da sredstva sporo pristižu, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije