Svijet

Navaljni proglašen krivim za prevaru posebno velikih razmjera

Navaljni proglašen krivim za prevaru posebno velikih razmjera
Foto: Tanjug/AP arhiva | Navaljni proglašen krivim za prevaru posebno velikih razmjera

MOSKVA - Sud u Moskvi proglasio je danas opozicionog lidera Alekseja Navaljnog krivim za prevaru posebno velikih razmjera, objavljeno je danas.

Sudija Margarita Kotova je u presudi navela da je Navaljni "počinio prevaru, odnosno krađu tuđe imovine obmanom i povredom povjerenja", prenosi Interfaks.

Prema presudi, sud je utvrdio krivicu Navaljnog za sve četiri tačke optužnice za "prevaru posebno velikih razmjera" koje su mu stavljene na teret.

On je optužen i za nepoštovanje suda, a presuda po ovoj optužnici, kao i kazne za Navaljnog, biće izrečene naknadno.

Presuda Navaljnom je objavljena na saslušanju u popravnoj koloniji broj 2 u gradu Pokrov u Vladimirskoj oblasti.

Državno tužilaštvo je na ročištu 15. marta zatražilo od suda da proglasi Navaljnog krivim po svim tačkama optužnice i osudi ga na 13 godina zatvora i novčanom kaznom od 1,2 miliona rubalja.

Odbrana opozicionara insistirala je na oslobađajućoj presudi, negirajući njegovu krivicu.

Prema optužnici, Navaljni je stvorio organizovanu grupu koju su činili njegovi saradnici Leonid Volkov, Roman Rubanov i drugi saučesnici, koja je prikupljala novac od neograničenog broja ljudi za aktivnosti "Fonda za borbu protiv korupcije", "Fond za zaštitu prava građana" i "Štab Navaljnog", kao kao i predsjedničke kampanje 2018.

Na teret mu se stavlja da je ujmesto statutarnih aktivnosti nevladinih organizacija koje je organizovao, Navaljni novac trošio na ekstremizam i lične potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije