Svijet

Nehamer: Lokdaun završava po planu, ali ne za nevakcinisane

Nehamer: Lokdaun završava po planu, ali ne za nevakcinisane
Foto: Pixabay/domeckopol | Nehamer: Lokdaun završava po planu, ali ne za nevakcinisane

BEČ - Novi austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je danas da će se lokdaun, kao što je planirano, završiti krajem ove nedjelje, odnosno 12. decembra, ali samo za vakcinisane i izliječene, dok se nastavlja za nevakcinisane.

Nehamer je, na prvoj konferenciji za štampu od preuzimanja nove dužnosti, rekao da se trenutno vodi diskusija kako sprovesti okončanje lokdauna da bude bezbjedno.

On je novinarima rekao da se juče odlučio svjesno za jedan neuobičajeni čin, da ne daje intervjue i izjave, kako je uobičajeno poslije polaganja zakletve, već zbog situacije u vezi pandemije, najprije razgovara sa strukom i predstavnicima opozicije.

Nehamer je istakao da treba donijeti odluku i da treba dobro pripremljeno zemlja da uđe u taj proces, da se riješi pitanje kako i sa kojim mjerama završiti lokdaun.

"Imamo pozitivnu tendenciju u Austriji, ali važno je da od tendencije napravimo trend", poručio je on.

Naglasio je da mu je bilo važno da razgovara i posluša mišljenje eksperata, nakon čega će se donijeti odluka, ali jedno je jasno da lokdaun za nevakcinisane ostaje.

"Moramo biti svjesni da imamo pred sobom moćnog protivnika. Potrebno je da promijenimo način razgovora, da pokažemo da ne radimo jedni protiv drugih, već da budemo jedinstveni, jer je virus naš zajednički neprijatelj koji ograničava našu slobodu", ukazao je Nehamer.

Istakao je da je upravljanje pandemijom prioritet rada vlade u ovom trenutku, prije svega kako da ukidanje lokdauna bude bezbjedno.

"Jasno je da će biti otvaranja i jasno je da lokdaun ostaje za nevakcinisane. Moramo osigurati nastavak privrednog rasta, smanjenju nezaposlenosti, da se što prije, zaposleni na skraćeno radno vrijeme, vrate u normalni radni proces. Blagostanje je garant socijalnog mira i napretka", objasnio je on.

Naveo je i da je lokdaun smanjio i broj vakcinacija, te je važno ukinuti lokdauna kako bi se povećala motivacija.

Na pitanje da li će otvoriti i ugostiteljstvo i hoteljerstvo, Nehamer je kazao da je to planirano, ali je pitanje još kako.

Istovremeno je podsjetio da pokrajine imaju mogućnost da autonomno donose oštrije epidemiološke mjere, ali savezna država mora da stvori okvir za otvaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije