Svijet

Nehamer: Popuštanje mjera u Austriji od 5. februara

Nehamer: Popuštanje mjera u Austriji od 5. februara
Foto: Jurgen Sieber/Pixabay | Nehamer: Popuštanje mjera u Austriji od 5. februara
Tanjug

​BEČ - Austrijska vlada donijela je odluku o daljem popuštanju epidemioloških mjera zbog stabilne situacije u bolnicama, saopštio je danas kancelar Karl Nehamer najavljujući prvo popuštanje od 5. februara.

Nehamer je, na konferenciji za štampu, kazao da usljed širenja omikron soja postoji visok broj inificiranih, ali uz mali broj hospitalizacija.

"Kapaciteti intenzivnih jedinica su stabilni, na dobrom nivou. Pošto je to tako, a i činjenica je da smo kao vlada sebi zacrtali cilj da fleksibilno reagujemo na virus, sada smo u stanju da popustimo mjere", rekao je on.

Nehamer je prenio da će od 5.februara najprje radno vrijeme ugostiteljskim objektima i prodavnicama biti produženo sa 22.00 na 24.00 sata.

Takođe tada će biti povećan i maksimalan broj osoba na okupljanjima bez sjedećih mjesta sa 25 na 50.

Pored toga za manifestacije neće više važiti "2G plus" pravilo, to jest da vakcinisani i izliječeni moraju imati i negativan PCR test, već "samo 2G" pravilo.

Od 12. februara, prema njegovim riječima, neće više biti produžena primjena "2G" pravila za trgovine, prema kojem u prodavnice, izuzev supermarketa i prodavnica sredstava za higijenu, mogu ući samo vakcinisani i izliječeni od kovida-19.

Istovremeno u prodavnicama ostaje na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

Zatim, od 19. februara u ugostiteljstvu i turizmu se prelazi sa "2G" na "3G" pravilo, čime i negativno testirani dobijaju pristup.

Za gastronomiju i ugostitelstvo će PCR test važiti maksimalno 48 sati, a ako nije moguće uraduti PCR biće dovoljan i antigenski test, ali koji važi svega 24 sata.

Nehamer je najavio da će uslijediti i popuštanja u školama, koja će iduće nedjelje saopštiti ministar obrazovanja Martin Polašek.

Nehamer je najavio da će se koraci popuštanja mjera detaljno pratiti, i da će se reagovati u slučaju promjena situacije u bolnicama.

"Pandemija još nije prošla. Vidimo da se omikron soj drugačije ponaša, ali ne možemo predvidjeti šta će biti na jesen. Zato je važno da budemo spremni za jesen visokom stopom vakcinacije", podvukao je on.

Katarina Rajh iz saveznog tijela za praćenje epidemije (Gecko) istakla je da se omikron soj ponaša drugačije od ranijih sojeva, što daje mogućnost za promjenu mjera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije