Svijet

Pratite nas na Google news

"Neka Amerika vrati Teksas Meksiku"

"Neka Amerika vrati Teksas Meksiku"
Foto: Ilustracija | "Neka Amerika vrati Teksas Meksiku"
N.N.

MOSKVA - Predsjednik komisije za informacionu politiku Savjeta Federacije Rusije Aleksej Puškov prokomentarisao je riječi bivšeg komandanta američke vojske u Evropi generala Bena Hodžisa o pripadnosti Krima Rusiji i pozvao Vašington da vrati Teksas Meksiku.

Američki general je u intervjuu za ukrajinski portal "Apostrof" izjavio da su pretenzije Moskve prema Krimu i južnoj Ukrajini "lažne i neprihvatljive", jer prije vladavine carice Katarine Velike "tamo nije ni bilo Rusije".

Puškov je podsjetio da za vrijeme vladavine Katarine Druge država Ukrajina uopšte nije postojala i Krim nije mogao da bude ukrajinski.

"I Sjedinjene Američke Države su 1783. godine bile uzak pojas zemlje duž Atlantika - kasnije su osvojile sve ostalo. Neka vrate Teksas Meksiku", napisao je senator na svom nalogu na Twitteru, prenosi "Sputnjik".

Od kraja 15. vijeka, primorski gradovi i planinski dio Krima ušli su u sastav Osmanskog carstva. Ostatak poluostrva pripadao je Krimskom kanatu - vazalu Osmanskog carstva. Rusko-turski rat 1768-1774. godine prekinuo je tursku vlast nad Krimom i prema Kučukainardžijskom miru iz 1774. godine, Osmanlije su odustale od pretenzija na poluostrvo. Krimsko poluostrvo je 1783. ukazom carice Katarine Druge pripojeno Ruskom carstvu.

Sjedinjene Američke Države pripojile su 1845. Republiku Teksas i priznale je za 28. svoju državu. Na taj način su Sjedinjene Američke Države naslijedile teritorijalni spor između Teksasa i Meksika, što je brzo dovelo do Meksičko-američkog rata, nakon kojeg su Sjedinjene Američke Države zauzele dodatne teritorije koje su proširile granice zemlje sve do Tihog okeana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije