Svijet

Neobjašnjivi slučajevi hepatitisa kod djece u Evropi i Americi

Neobjašnjivi slučajevi hepatitisa kod djece u Evropi i Americi
Foto: Pixabay | Neobjašnjivi slučajevi hepatitis kod djece u Evropi i Americi

LONDON - Zdravstveni zvaničnici saopštili su da istražuju neobjašnjive slučajeve hepatitisa kod djece u nekoliko evropskih zemalja i Sjedinjenim Američkim državama.

Slučajevi hepatitisa  upale jetre, zabilježeni su kod djece u Danskoj, Irskoj, Holandiji i Španiji. Prošle nedjelje zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji saopštile su da su uočile veći broj slučajeva kod djece nego što je to uobičajeno. Uzrok je još nije poznat.

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDS) nije precizirao koliko je slučajeva ukupno registrovao u četiri pomenute države, ali je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je u Irskoj bilo pet slučajeva, a u Španiji tri.

U saopštenju SZOa navodi se da se može očekivati da u narednim danima bude registrovano još slučajeva.

Istrage o uzroku zaražavanja hepatitisom pokrenute su u svim evropskom državama gdje su se pojavili slučajevi, saopštio je ECDS.

U američkoj saveznoj državi Alabama zdravstvene institucije saopštile su da je hepatitisom zaraženo devetoro djece mlađe od šest godina, a od toga će dvoje morati da idu na transplantaciju jetre.

Pokrenute su istrage o sličnim slučajevima i u drugim saveznim državama u Americi. U Velikoj Britaniji su do sada prijavljena 74 slučaja.

Prošle nedjelje Agencija za zdravstvenu bezbjednost Velike Britanije saopštila je da uobičajeni virusi koji izazivaju zarazni hepatitis (od hepatitisa A do E) nisu pronađeni među slučajevima registrovanim u toj zemlji.

Zato je pokrenuta istraga o drugim mogućim uzrocima zaraze. Vjeruje se da bi uzrok mogao da bude jedan od češćih adenovirusa.

Adenovirusi pripadaju porodici virusa koji obično izazivaju različite blaža zdravstvena stanja poput prehlada, povraćanja i dijareje. Nadležni u Britaniji dodali su, međutim, da se istražuju i drugi mogući uzroci zaraze, a ne isključuje se ni kovid19. Dodaje se da u ovom trenutku ne postoji očigledna veza sa vakcinama protiv virusa korona.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije