Svijet

Netanjahu: Trampov plan izuzetan

Netanjahu: Trampov plan izuzetan
Foto: Tanjug/AP | Netanjahu: Trampov plan izuzetan

VAŠINGTON - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

"Ovo je istorijski dan. I danas ste iscrtali svijetlu budućnost, sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare pored Trampa u Vašingtonu, a njegov plan uporedio s odlukom bivšeg predsjednika SAD Harija Trumana 1948. godine da prizna izraelsku državu.

"Danas ste postali prvi svjetski lider koji je priznao izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koja su ključna za našu bezbjednost i za naše nasljeđe", rekao je Netanjahu koristeći biblijska imena za Zapadnu obalu.

Trampov plan predvođa stvaranje palestinske države s prijestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahtijeva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanjahu je podsjetio da SAD priznaju Jerusalim kao nedjeljivu prijestonicu Izraela i objasnio da plan predviđa da palestinska prijestonica bude locirana u naselju Abu Dis na obodu Jerusalima, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije