Svijet

Nevjerojatna priča o neuhvatljivom mafijaškom 'superbossu' koji vodi Cosa Nostru

Nevjerojatna priča o neuhvatljivom mafijaškom 'superbossu' koji vodi Cosa Nostru
Foto: N.N. | Nevjerojatna priča o neuhvatljivom mafijaškom 'superbossu' koji vodi Cosa Nostru

PALERMO - Italijanske vlasti pohvalile su se krajem sedmice kako su zadale veliki udarac najtraženijem italijanskom kriminalcu uhitivši 21 osobu iz njegove najbliže pratnje, ali Mateo Denaro (53), neuhvatljivi mafijaški "superboss" poznat po brutalnosti i ljubavi prema luksuzu, i dalje im je izvan šaka.

Mesina Denaro netragom je nestao 1993. tokom odmora u toskanskom obalnom gradiću Forte dei Marmi.

Od tad je u odsutnosti osuđen za desetke ubistava i nagađa se kako je preuzeo vođenje sicilijanske mafije Cosa Nostre.

"Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio", često se hvalio.

Po Giacomu Di Girolamu, autoru biografije Mesine Denara nazvane "Nevidljivi", mafijaš je prvi put ubio kad mu je bilo dvadeset.

Do 1996. ubio je ili je pokušao ubiti 61 osobu. Za koliko se ta brojka povećala u zadnjih 20 godina, nije poznato.

Otkako je u bijegu, Mesina Denaro osuđen je na nekoliko doživotnih kazni zatvora zbog bombaških napada, otmica i ubistava, uključujući i ono kad je sina mafijaškoga prebjega rastopio u kiselini.

Već godinama Mesina Denaro kao da je duh. Štiti ga tradicionalna "omerta", mafijaški zakon šutnje, a policija raspolaže samo njegovim starim fotografijama koje računar prilagođava nagađajući kako bi mogao izgledati danas.

Rođen je u sicilijanskom Castelvetranu, 26. aprila 1962. u etabliarnoj mafijaškoj porodici. U mladosti je bio ženskaroš, uvijek spreman praviti se važan dizajnerskom odjećom, zlatnim ručnim satovima i skupocjenim automobilima.

Obično je nosio tamne "rejbanice", uglavnom kako bi sakrio škiljenje izazvano miopijom. Dok se probijao u mafijaškim krugovima zvali su ga "U Sicco" (mršavko).

Vjeruje se da Mesina Denaro i dalje živi u luksuzu, suprotno mafijašima staroga kova koji su smatrali kako prava moć znači ne razmetati se. Ipak, nastavio je s tradicionalnim načinom prenošenja zapovjedi korištenjem "pizzina" - kratkih, šifriranih poruka na papirićima.

Njegov uticaj u Cosa Nostri narastao je nakon hapšenja dvojice istorijskih šefova Tota Riine (1993.) i Bernarda Provenzana (2006.), ali nije jasno je li ih naslijedio kao "šef šefova" sicilijanske mafije.

Godine 2015. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano nazvao ga je "prvim čovjekom Cosa Nostre", ali Toto Rina, kojega su prisluškivali u zatvoru, o Mesini Denaru nije baš pohvalno govorio.

Staroga mafijaša Rinu, šefa Cosa Nostre u njenom najkrvavijem razdoblju, izgleda da je frustriralo to što se Mesina Denaro odlučio za tiho i sporije zgrtanje novca ubacujući se u zakonite poslove poput supermarketa, zdravstvenih klinika i gradnje vjetroelektrana.

U svom godišnjem izvještaju za 2017. italijanska agencija za borbu protiv mafije zapisala je kako Cosa Nostra ima prazninu u čelništvu, ali i da je Mesina Denaro jedina osoba koja je može popuniti i "stoga je njegovo hapšenje apsolutni prioritet".

Policija od 2009. postupno steže obruč oko Mesine Denara. Uhapšeno je više od stotinu njegovih saradnika i rođaka, uključujući i njegovog brata i sestru. Od industrijalca koji je u njegovo ime vodio posao s vjetroelektranama zaplijenjeno je rekordnih 1,3 miliona evra zarade.

Međutim, nejasno je kako mafijaški superšef uz sve to još nije pronađen. Glavni tužilac u Palermu Francesco Lo Voi još je prije tri godine izjavio kako Mesina Denaro "nužno" ima prijatelje na visokim mjestima, pa tako i u politici.

(jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije