Svijet

Gaf tokom dočeka Zelenskog se nikada nije desio: Vijest o bilbordu sa porukom „slava urinu“ lažna

Gaf tokom dočeka Zelenskog se nikada nije desio: Vijest o bilbordu sa porukom „slava urinu“ lažna
Foto: Tanjug/Arhiva | Gaf tokom dočeka Zelenskog se nikada nije desio: Vijest o bilbordu sa porukom „slava urinu“ lažna

Informacije o dočeku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Njujorku nisu bile tačne. U prvobitnoj verziji je pisalo da se dogodio nevjerovatan gaf u centru Njujorka i da je Zelenski dočekan porukom “Glory to Urine“.

Volodimir Zelenski je boravio u Njujorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može doneti mir Ukrajini i sprečiti buduće napade sličnog tipa, piše Jutarnji list.

Zelenski je rekao da je rat u Ukrajini pokazao da pravo veta ne može biti neograničeno i da treba dozvoliti da ga ukine Generalna skupština UN. On je dodao da treba povećati broj stalnih članica Savjeta bezbjednosti. Ukrajinski predsjednik je rekao da činjenica da Rusija, zemlja koja ga je napala, može da blokira svaki pokušaj Savjeta bezbjednosti da okonča rat u Ukrajini, čini UN kukavicom.

NAPOMENA: Iz teksta je izbačena tvrdnja da je na ogromnom digitalnom bilbordu osvanula poruka “Slava urinu“, umjesto “Slava Ukrajini“ i da je video postao viralan. Takođe izbačena je i navodna izjava kompanije koja upravlja bilbordom da je grešku izazvao inteligentni sistem koji je automatski ispravio riječ “Ukrajina” u riječ sličnog oblika – urin.

Kako piše portal Raskrikavanje.ba, tačnost navoda o postavljanju pomenutog bilborda provjerio je, između ostalih, Associated Press (AP) u analizi objavljenoj 23.9.2023. godine.

Iz kompanije koja upravlja bilbordom sa snimka za AP su rekli kako na njemu nikada nije bio “nijedan ukrajinski oglas”, odnosno da nije prikazivao navodnu poruku o Ukrajini.

“Nijedan ukrajinski oglas nikada se nije prikazivao na tom prostoru”, rekla je za AP Erin Watkins, generalna savjetnica Big Outdoora, kompanije koja je napravila i koja upravlja bilboardom. “To je u potpunosti izmišljeno.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije