Svijet

Nije pronađeno hemijsko oružje u sirijskom centru

Nije pronađeno hemijsko oružje u sirijskom centru
Foto: N.N. | Nije pronađeno hemijsko oružje u sirijskom centru

MOSKVA - Organizacija za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ je potvrdila da nije pronađeno hemijsko oružje u centru za istraživanje "Barzeh" u sirijskoj prijestonici Damasku, uprkos tvrdnjama SAD o njegovom postojanju, izjavio je načelnik Generalštaba ruske vojske general-pukovnik Sergej Rudskoj.

Rusko Ministarstvo odbrane je napomenulo da bi hiljade ljudi umrlo da se bilo kakvo hemijsko oružje nalazilo na mjestima koja su bila mete napada koalicije predvođene vojskom SAD.

"Nedugo nakon vazdušnih napada, mnogi su bez zaštitne opreme posjetili mjesta koja su napadnuta i nije bilo naznaka trovanja bilo kakvim gasom", rekao je Rudskoj.

Rudskoj je dodao da ruski stručnjaci provjeravaju projektile koalicije, uključujući projektil tipa "tomahavk", a da će rezultati istraživanja biti iskorišteni za unapređivanje ruskog oružja, prenio je "Sputnjik".

Ruski vojni zvaničnik je izjavio da će ruski stručnjaci nastaviti da obučavaju sirijsku vojsku, kao i to da će pomoći Siriji u usavršavanju rukovanja novim sistemima vazdušne odbrane, koji će Damasku biti dostavljeni u bliskoj budućnosti.

Navodni napad hemijskim oružjem dogodio se 7. aprila u sirijskom gradu Duma. SAD i EU su za napad okrivile administraciju sirijskog predsjednika Bašara el Asada, što je Moskva negirala i upozorila da se ne vrše oružani napadi na Siriju.

SAD, Velika Britanija i Francuska su izvršile napade na Asadovu vojsku, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u Dumi.

Predstavnici ruskog Centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji pregledali su mjesto napada i razgovarali sa lokalnim ljekarima, koji tvrde da nije bilo pojedinaca koji su se u bolnicu javili sa simptomima trovanja bilo kakvom hemijskom supstancom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije