Svijet

Nijemci ipak neće smanjiti maksimalnu brzinu na auto-putu, razlog neočekivan

Nijemci ipak neće smanjiti maksimalnu brzinu na auto-putu, razlog neočekivan
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay | Nijemci ipak neće smanjiti maksimalnu brzinu na auto-putu, razlog neočekivan

Nakon višemjesečnih pritisaka njemačka vlada je odustala od uvođenja ograničenja brzine na njemačkom auto-putu.

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising je u intervjuu za Hamburger Morgenpost otkrio zašto se neće uvesti ograničenje brzine na 130 km/h na dionicama koje su još uvijek bez ograničenja. On kaže kako nema smisla zbog mjere koja bi trajala tek nekoliko mjeseci ulagati tolike napore, kako po pitanju logistike, tako i kad su troškovi proizvodnje u pitanju.

Naime, ministar je otkrio kako je potrebno na svim tim dionicama postaviti znakove, te ih po ukidanju odredbe skinuti. Takođe, na zalihama trenutno nema dovoljno znakova, pa bi bilo potrebno iste prije naručiti, prenosi Revija HAK.

Podsjetimo, ideja o uvođenju ograničenja brzine postoji već godinama i vezana je uz ekologiju, a sad je aktualizirana zbog ruske nafte. Naime, ograničenjem brzine smanjila bi se potrošnja goriva, a s time i ovisnost o ruskoj nafti.

Koliko brzo voze Nijemci?

Još 2020. godine je njemački AutoScout24 anketirao svoje korisnike ne bi li saznao kakva je navika njemačkih vozača. Rezultati su pokazali da na dionicama auto-puteva bez ograničenja samo 5% vozača vozi do 130 km/h, a svaka treća osoba vozi preko 220 km/h.

Uzmemo li u obzir kako otpor vazduha ne raste linearno s porastom brzine, već s kvadratom, jasno je da svako povećanje brzine donosi drastično višu potrošnju goriva. Njemački ADAC je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dvije trećine više goriva nego pri 100 km/h.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije