SP Qatar 2022.

Svijet

Niko ne zna ko stoji iza tajne katalonske grupe, proglasili ih teroristima

Niko ne zna ko stoji iza tajne katalonske grupe, proglasili ih teroristima
Foto: N.N. | Niko ne zna ko stoji iza tajne katalonske grupe, proglasili ih teroristima
N.N.

Sudija španskog suda naložio je zatvaranje internetskih stranica povezanih ss "Demokratskim tsunamijem", tajnom katalonskom grupom koja je u ponedjeljak stajala iza pokušaja zauzimanja aerodroma El Prat pored Barselone, saopštila je španska civilna garda.

"Demokratski tsunami" je nastao prije nedjelju dana, neposredno uoči izricanja presuda katalonskim zvaničnicima osuđenima na zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Preko njihovih stranica su zagovornici nezavisnosti pozivani na blokiranje frekventnih lokacija u Barseloni poput aerodroma i željezničke stanice Sants kako bi svijetu "ukazali na nepravedne presude“.

"Sud je naložio operaterima zabranu davanja domene platformi 'Demokratski tsunami' jer bi mogla poticati na kršenje zakona“, saopštila je civilna garda, prenosti HINA.

Ko stoji iza "Demokratskog tsunamija"?

"Demokratski tsunami“ je poručio kako nije nasilan, ali nije rekao ko upravlja grupom. To već danima pokušavaju saznati policija i novinari, a neki mediji nagađali su da bi bivši predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon mogao stajati iza svega.

On je u petak to odlučno demantovao u Briselu.

"Ne, ne znam ko stoji iza te platforme. Jednom sam tvitao njihovu objavu jer mi se svidjela, ali zaista ne znam ko je iza toga“, rekao je Pudždenom novinarima.

U jednom tekstu grupe je saopštila kako je njihova originalna internetska stranica blokirana te je pozvala korisnike da posjete drugu stranicu. Ondje je dala informaciju o aplikaciji za „izbjegavanje španske cenzure“. Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da vlasti istražuju ko stoji iza platforme.

Istraga se sprovodi tajno, a aktivnosti platforme označene su terorizmom, izvijestile su novine El País dodavši da „Demokratski tsunami“ na Telegramu ima više od 338.000 pratilaca.

Nakon što je Vrhovni sud u Madridu u ponedjeljak izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih zvaničnika, oko 25.000 demonstranata pozvanih preko te platforme uputilo se na međunarodni terminal aerodroma El Prat nastojeći paralizivati saobraćaj. Ondje je došlo do prvih sukoba sa policijom koji su se nastavili prošle sedmice.

Katalonski zvaničnici osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenje javnog novca za organizovanje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Presude su potaknule proteste širom Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španjolske. Demonstranti na ulicama sada traže primjenu tog proglašenja.

Pep Gvardiola, bivši fudbaler i trener Barselone, sada na klupi Mančester sitija, pročitao je prošle sedmice proglas „Demokratskog tsunamija“ preko jednog videa. U njemu se obrušio na presude te pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje sukoba između Barselone i Madrida.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije