Svijet

"Nismo Meksiko, ali da, Holandija postaje narko-država"

"Nismo Meksiko, ali da, Holandija postaje narko-država"
Foto: N.N. | "Nismo Meksiko, ali da, Holandija postaje narko-država"

"Sigurno da nismo Meksiko, nemamo 14.400 ubistava. Ali, ako pogledate infrastrukturu, veliki novac od organizovanog kriminala, Da, imamo narko-državu."

To je rekao predsjednik najvećeg policijskog sindikata u Holandiji Jan Struijus, prenosi BBC.

Riječi Struijusa odjeknule su među stanovništvom Holandije koje je pod utiskom ubistva advokata (44), oca dvoje djece, koji je u septembru ubijen naočigled svoje supruge ispred svoje kuće u Amsterdamu.

To ubistvo uništilo je zabludu da pripadnici narko-kartela ubijaju samo „svoje“.

"Ovo je i trebalo da nas uplaši", upozorio je javni tužitelj Fred Vesterbek. "Moramo i dalje koristiti ključne svjedoke, jer u protivnom nećemo moći da nastavimo dalje“, dodao je Vestrerbek.

"Nekoliko incidenata u posljednjih godina bili su poput znaka", objašnjava Voter Lumans čiji je bestseler, ‘Mocro Mafia', opisuje nove generacije kriminalaca u Amsterdamu, navodi se u tekstu BBC-a.

Nekoliko slučajeva upozorava na eskalaciju brutalnosti:

  • Dva mladića ubijena su u tokom pucnjave iz kalašnjikova
  • Majka je ubijena pred svojom djecom
  • Odsječena glava ispred kafića
  • Ubistvo brata ključnog svjedoka za ubistvo Reduana Baklija
  • Ubistvo advokata Derka Viesurma

Ulični sleng ‘Mocro mafia’ nastao je jer mladi Marokanci jedni druge nazivaju “Mocro”, objasioni je Lumans, autor knjige.

“Vidim da se sada elementi knjige koriste i u policijskim izvještajima. Ali to su samo Marokanci. Radi se o mladićima koji odrastaju u dijelovima Amsterdama gdje turisti nikada ne zalaze. Oni traže “karijeru” u podzemlju”, rekao je Lumans, prenosi BBC.

"Znali smo"

Holandija još nije narko-država, ali joj prijeti opasnost da postane, upozorio je ministar pravde Ferd Graferus.

"Bez adekvatne intervencije, rekao je, doći će do toga da imate ministra koji stoji ovdje sa tamnim naočarama", rekao je Graferus, aludirajući na izgled narko-bosova.

"Znali smo da ovakav nivo kriminala dolazi, rekao mi je Jan Struijs. Pravnici, gradonačelnici, policajci, svima prijeti organizovani kriminal. Svi alarmi su zvonili, ali su političari bili naivni. Sada beton našeg društva truli.

Jedno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 59% ljudi vjeruje da je Holandija već sada narko-država, drugim riječima zemlja čija ekonomija zavisi od trgovine zabranjenim supstancama.

"Najopasniji čovjek" kako ga je opisala holandska policija, Riduan Tagi uhapšen je po odlasku u Dubai sa lažnim dokumentima. On se sumnjiči da je naručilac nekoliko "likvidacija", između ostalog i pomenutog advokata u Amsterdamu.

Holandija je u izvjesnom smislu stvorila savršeno okruženje za procvat trgovine drogom.

S raznovrsnom, prometnom mrežom, blagim zakonima i kaznama, te blizinom velikog broja unosnih tržišta, očigledno je središte globalnog protoka narkotika.

"Ovdje se nalaze klanovi iz svih krajeva svijeta jer je Holandija jedna od najvažniji tranzitnih luka. Holandija je arterija za globalnu trgovinu narkoticima“, ispričao je poznati pisac Roberto Saviano za novine “Volkskrant”, piše BBC.

Milijarde i milijarde evra zarađuju se na crnom tržištu.

U Holandiji su 2017. godine proizvedene sintetičke droge čija je ulična vrijednost oko 18,9 milijardi evra.

Droga se uvozi iz Kolumbije i Sjeverne Afrike već 30 godina.

Značajan dio sintetičkih droga - MDMA, LSD, amfetamin, GHB i kristalni mea – proizvodi se u Holandiji, tačnije, Holanija se smatra svjetskim liderom kada su te droge u pitanju, piše BBC.

Na dan kad je Donald Tramp postao predsjednik, prve jedinstvene narandžaste tablete ekstazija -Trampi pronađene su na aerodromu u Amsterdamu. Dan kasnije našle su se u prodaji u Australiji, rekao je Struijus, predsjednik sindikata policije.

Ima dosta Meksikanaca koji pomažu da se proizvede droga kristal met u Holandiji

Južnoamerički narko-lordovi počeli su sa izvozom u zapadnu Afriku. Droga je potom krenula ka sjeveru, do Maroka. Mladi Marokanci čiji su se roditelji odselili u Holandiju, imali su porodične veze i „otvorene“ puteve za migraciju.

Tako se obogatio Riduan Tagi, prethodno pomenut "najopasniji čovjek".

Naslijedio je ili stekao kontolu nad krijumčarskom linijom i počeo dopremati kokain umjesto kanabisa. To je donijelo više novca, ali i nasilja.

"Policija zna, ali nema sredstava za intervenciju", sliježe ramenima Jan Struijs, "Nema preventivnih timova za mlade, pa se vrlo brzo nađu "ispod radara". Odjednom ih vidimo kako pomažu u likvidacijama."

Znači li sve ovo da se Holandija pretvorila u narko-državu?

"Nemamo tijela koja vise sa mostova," tvrdi Votel Luumans, "ali imamo korupciju u dokovima, nasilje nad advokatima, prijetnje novinarima. To definitivno ima neke karakteristike narko-države."

Holandska ekonomija možda ne zavisi od droge, ali ta industrija sve više utiče na društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije