Svijet

Nivo prijetnje od terorizma u Australiji smanjen sa "vjerovatnog" na "moguć"

Nivo prijetnje od terorizma u Australiji smanjen sa "vjerovatnog" na "moguć"
Foto: Twitter/ASIO | Nivo prijetnje od terorizma u Australiji smanjen sa "vjerovatnog" na "moguć"

KANBERA - Nivo prijetnje od terorizma u Australiji smanjen je na "moguć" sa "vjerovatnog", prvi put od 2014. godine, izjavio je generalni direktor Australijske bezbjednosne obavještajne agencije Majk Berdžes.

On je rekao da su poraz "Islamske države" u borbi na Bliskom istoku i neuspjeh propagande "Al kaide" u pokušaju da se poveže sa zapadnom omladinom doveli do smanjenja broja ekstremista u Australiji.

"To ne znači da je prijetnja ugašena. Ostaje mogućnost da će neko poginuti od ruke terorista u Australiji u sljedećih 12 mjeseci", istakao je Berdžes.

Berdžes je upozorio da je u Australiji u posljednjih nekoliko godina primijećeno jačanje radikalnog nacionalizma i ekstremističke ideologije.

"Pojedinci i dalje fantaziraju o ubijanju drugih Australijanaca, izražavaju svoju mržnju u servisima za ćaskanje, dok i dalje usavršavaju svoje sposobnosti istraživanjem pravljenja bombi i obučavanja u rukovanju oružjem", naglasio je Berdžes.

On je podsjetio da se od 2014. godine u Australiji dogodilo 11 terorističkih napada i da je osujećen 21 pokušaj da se izvrši napad, prenio je AP.

Berdžes je upozorio da je gotovo sigurno da će se ponovo povećati nivo prijetnje, ali da to neće nužno biti rezultat terorističkog napada.

Prema njegovim riječima, ljudi se na internetu radikalizuju ekstremnom brzinom, a taj proces ponekad traje samo nekoliko mjeseci ili čak sedmica. S druge strane, kako navodi Berdžes, manji je broj grupa koje mjesecima ili godinama planiraju sofisticirane terorističke napade sa ciljem maksimalnog uništenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije