Svijet

Njemačka Ukrajini šalje šljemove: "Hoće li nas dalje podržati jastucima?"

Njemačka Ukrajini šalje šljemove: "Hoće li nas dalje podržati jastucima?"
Foto: Pixabay/RoyBuri | Umjesto oružja Njemačka Ukrajini šalje šljemove: "Hože li nas dalje podržati jastucima?"
Tanjug

BERLIN - Dok neke evropske zemlje već šalju ili razmatraju slanje oružja Ukrajini, Njemačka namjerava da "pomogne" sa 5.000 šljemova za vojnike, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pita "kako li će Njemačka ukrajinski narod podržati dalje - jastucima?".

Ministarka odbrane Njemačke Kristine Lambreht kazala je nakon sjednice Odbora Bundestaga za odbranu da se radi o jasnom signalu i poruci: "Uz vas smo".

Ona je pozdravila ponovno pokretanje razgovora o rješavanju ukrajinskog konflikta.

"Radimo na tome da se taj konflikt usred Evrope reši mirnim putem", kazala je Lambreht.

Ukrajina je u više navrata zatražila od evropskih zemalja, a tako i Njemačke, pomoć u oružju kako bi se odbranila od mogućeg napada Rusije, ali je ta pomoć odbijana od zvaničnog Berlina.

Ukrajinska vlada zatražila je pismom upućenom Ministarstvu odbrane Njemačke 19. januara pomoć u opremi i navela je, između ostalog, i potrebu za šljemovima i zaštitnim prslucima.

Kličko je, međutim, izrazio nerazumijevanje zbog ponašanja Berlina.

"Nemam riječi za ponašanje njemačke vlade", kazao je za dnevnik Bild i dodao: "Ministarka odbrane očigledno nije razumjela da imamo posla sa odlično opremljenom ruskom vojskom, koja u svako doba može započeti dalju invaziju Ukrajine. 5.000 šljemova su vic. Kako će nas Njemačka dalje podržati? Možda jastucima".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije