Svijet

Njemačka odbacila sankcije SAD

Njemačka odbacila sankcije SAD
Foto: N.N. | Njemačka odbacila sankcije SAD

Njemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na njemačku energetsku politiku - o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Mas je tako reagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi s gasovodom Sjeverni tok 2, koji grade Njemačka i Rusija.

"O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom", naglasio je u saopštenju.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi "suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima", prenio je Sputnjik. Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Ovaj dokument predat je američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

Projekat Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Sjevernog toka.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije