Svijet

Pratite nas na Google news

Njemačka odbacila sankcije SAD

Njemačka odbacila sankcije SAD
Foto: N.N. | Njemačka odbacila sankcije SAD
N.N.

Njemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na njemačku energetsku politiku - o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Mas je tako reagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi s gasovodom Sjeverni tok 2, koji grade Njemačka i Rusija.

"O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom", naglasio je u saopštenju.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi "suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima", prenio je Sputnjik. Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Ovaj dokument predat je američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

Projekat Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Sjevernog toka.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije