Svijet

Njemačka planira džihadistima oduzeti državljanstvo

Njemačka planira džihadistima oduzeti državljanstvo
Foto: N.N. | Njemačka planira džihadistima oduzeti državljanstvo

BERLIN - Njemačka vlada planira donijeti zakon koji bi omogućio oduzimanje njemačkog državljanstva islamistima opasnim za ustavni poredak, javljaju njemački mediji.

"Planiramo donošenje zakona koji bi omogućio da se džihadistima koji posjeduju dvostruko državljanstvo oduzme njemačko", rekao je u razgovoru za medije Funke Grupe državni sekretar ministarstvu unutarnjih poslova Stefan Majer.

Majer je dodao kako očekuje da bi zakon mogao biti donesen već do kraja ove godine.

I dosad je bilo prijedloga da se svim onima koji su u Siriji i Iraku sudjelovali u borbama na strani islamista oduzme njemačko državljanstvo, ali je ovo prva konkretna najava promjene zakona koji bi to i omogućio.

Kako se navodi, ova inicijativa potiče od novog ministra unutrašnjih poslova Horsta Sihofera (CSU) koji je odmah nakon dolaska na ovaj položaj najavio oštre mjere uperene protiv islamista.

On je ujedno najavio i  protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom, a za koje ne postoje pravni temelji za ostanak u Njemačkoj.

Sihofer je u ponedjeljak najavio kako želi proširiti popis zemalja koje slove kao sigurne zemlje, što bi omogućilo lakše protjerivanje. Pored Maroka, Tunisa i Alžira, Sihofer popis želi proširiti i na Armeniju i Gruziju.

Nakon što su neke balkanske zemlje poput Srbije i Makedonije proglašene zemljama sigurnog porijekla, postupak rješavanja zahtjeva za azilom građana ovih zemalja se drastično ubrzao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije