Svijet

Njemačka policajka sudijama i kolegama prodavala ukradene bicikle

Njemačka policajka sudijama i kolegama prodavala ukradene bicikle
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemačka policajka sudijama i kolegama prodavala ukradene bicikle

BERLIN - U policiji u Lajpcigu otkriven je slučaj korupcije među čuvarima reda, a oko 40 pripadnika sumnjiči se da su preprodavali ukradene bicikle.

Na meti istrage je Anke S., koja se tereti da je, kao pripadnica jedinice policije za borbu protiv kriminala krađe bicikala, preprodala oko 1.000 bicikala kolegama, sudijama i državnim tužiocima.

Prema pisanju lista "Dresdner Morgenpost", u Lajpcigu se godišnje ukrade više hiljade bicikala, a one koje nađe policija, za koje ne može da se utvrdi vlasnik ili je već isplaćeno osuguranje, dospijevaju u policijsko skladište.

Upravo na tim biciklima policajci su ostvarivali dodatnu zaradu.

Pokrajinska kriminalistička služba pokrenula je istragu krajem prošle godine protiv pripadnika jedinice koja je uspostavljena 2012. uz veliku pompu, a rasformirana krajem prošle godine krišom od javnosti.

Takođe ni o razlozima za rasformiranje jedinice vlasti su ćutale, iako je popisom, koji je uslijedio pred ovu odluku, utvrđeno da je najmanje 1.000 bicikala preprodato od strane policajaca.

Korumpirani policajci iskoristili su zakon prema kojem se ukradena, a pronađena bicikla, čiji se vlasnici ne mogu utvrditi ili ih je već isplatilo osiguranje, mogu prepustiti neprofitnom udruženju.

Prema pisanju dnevnika Anke S. takva bicikla poklanjala je udruženju "malih baštovana" u Lajpcigu, u čijem predsjedništvu je bio njen otac.

Preko posrednika, kako je pokazala istraga, ona je potom preprodavala skupa bicikla za cijenu između 50 i 100 evra.

Anke S. bila je toliko "opuštena" u obavljanju svoje kriminalne radnje da je bicikla prodavala čak i ispred policijskog skladišta.

Prilikom pretresa njenog stana pripadnici Kriminalističke službe pronašli su i račune za prodate bicikle, koji dosežu do 2015. godine.

Na tim računima bile su i informacije o mogućim saučesnicima, pa je istraga proširena na njene kolege.

Kriminalistička služba polazi od toga da je u ovaj slučaj korupcije umiješano oko 40 poliacaja iz Direkcije u Lajpcigu, kako kao kupci, tako i prodavci.

Takođe i državni tužioci i sudije za koje se dokaže da su kupili ukradena bicikla od korumpiranih čuvara reda biće optuženi za preprodaju ukradene robe, najavile su vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije