Svijet

Njemačka policija u pripravnosti

Njemačka policija u pripravnosti
Foto: Ilustracija | Njemačka policija u pripravnosti uoči promajskih skupova

BERLIN - Na ulicama gradova u Njemačkoj danas je raspoređeno više hiljada policajaca uoči protesta desnice i ljevice koji su najavljeni povodom 1. maja - Praznika rada, javlja DPA.

Konfederacija sindikata DGB najavila je glavni skup u tradicionalnom stilu u Hamburgu pod sloganom "Solidarnost je budućnost", ali će fokus policije biti na drugim skupovima koji se vide kao rizični.

Više od 5.000 policajaca biće na ulicama Berlina, gdje su prošle godine prvomajski protesti bili praćeni nasiljem, posebno tokom noći.

Ove godine očekuje se veliki broj demonstranata protiv restrikcije zbog pandemije korona virusa, mahom desničara, kao i ljevičarskih skupova.

Vlasti u Berlinu očekuju oko 10.000 ljudi na maršu ljevičara koji počinje danas oko 17 časova.

Takođe, popodne se očekuje skup grupe "Lateralno razmišljanje" koja se protivi vladinoj strategiji protiv virusa korona.

Portparol policije Tilo Kablic rekao je agenciji DPA da će policajci iz cijele zemlje biti dovedeni u Berlin.

Vlasti u Lajpcigu su zabranile tri protestna skupa, uz obrazloženje da su i dalje na snazi mjere restrikcije zbog pandemije virusa korona. Vlastima je stigao zahtjev za odobrenje najmanje 12 protestnih skupova.

Neki protestni skupovi zabranjeni su i u gradovima Cvikau i Plauen.

U Hanoveru je policija formirala posebne zaštitne zone za novinare nakon napada na prethodnim protestima grupe "Lateralno razmišljanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije