Svijet

Njemačka protjerala ruske diplomate zbog ubistva Gruzijca

Njemačka protjerala ruske diplomate zbog ubistva Gruzijca
Foto: N.N. | Njemačka protjerala ruske diplomate zbog ubistva Gruzijca

BERLIN - Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je protjeralo dvoje ruskih diplomata.

Proterivanje diplomata uslijedilo je nakon što je Tužilaštvo objavilo da sumnjaju u umiješanost Moskve u ubistvo jednog državljanina Gruzije u Berlinu.

Ministarstvo je navelo da su protjerani zaposleni u ruskoj ambasadi u Berlinu, ali nije otkrilo njihova imena, prenosi AP.

Ministarstvo je navelo da je do protjerivanja došlo nakon što vlasti Rusije nisu odgovorile na zahtjeve Njemačke da pomognu u rasvjetljavanju ubistva koje se dogodilo u avgustu ove godine.

Njemačko savezno tužilaštvo objavilo je da je preuzelo istragu nakon što je zaključeno da dokazi ukazuju na umiješanost ruske vlade ili Čečenske Republike.

Kremlj: Neosnovane sumnje

Portparol Kremlja odbacio je kao "potpuno neosnovane" sumnje da Rusija ima neke veze sa ubistvom državljana Gruzije u Berlinu.

"Tu nema ozbiljne sumnje, i ne može da bude. Kakve to veze ima sa ruskim vlastima? To su potpuno pogrešne pretpostavke", rekao je novinarima Dmitrij Peskov, komentarišući izvještaje njemačkih medija da je moguće da je ubica državljanina Gruzije imao neke veze sa ruskim vlastima, prenosi Tas s.

Peskov je rekao i da ne vjeruje da će ovaj slučaj pokvariti sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel u Parizu, 9. decembra ili uticati na atmosferu samita Normandijske četvorke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije