Svijet

Njemačka želi da kupi vakcine iz istočne Evrope

Njemačka želi da kupi vakcine iz istočne Evrope
Foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels | Njemačka želi da kupi vakcine iz istočne Evrope

BERLIN - Ministar zdravlja Njemačke Karl Lauterbah najavio je da planira da nadomjesti nedostatak vakcina za buster doze otkupom vakcina iz istočne Evrope za milijardu evra.

Za naredne tri nedjelje Njemačka ima na raspolaganju svega još tri miliona doza biontek-fajzer vakcine, a do skoro je bilo riječi da u skladištima ima 10 miliona doza.

"Za našu ofanzivnu buster kampanju broj koji imamo na raspolaganju nije dovoljan", rekao je Lauterbah.

I kod drugih vakcina nema dovoljan broj doza - trenutno ima 10 miliona doza vakcine moderna, a od januara Njemačka će dobijati svega još 1,5 miliona doza nedjeljno.

Zbog toga, objasnio je ministar zdravlja, njemačka vlada je odlučila da odobri 2,2 milijardi evra za otkup vakcina, prije svega iz istočne Evrope.

Još krajem oktobra je tadašnji ministar Jens Špan saopštio da ima previše vakcina i da će krajem godine Njemačka donirati 100 miliona doza siromašnim zemljama.

"Činim sve što mogu da kampanja vakcinacije, koja je pokrenuta, bude nastavljena bez prekida. Koristimo sve rezerve", kazao je sada Lauterbah navodeći da nema dovoljno doza, pa će Njemačka pokušati da povrati vakcine iz istočnoevropskih zemalja, jer te države nisu uspjele da iskoriste sve dobijene doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije