Svijet

Njemački list: Krijumčari oružja iz Hrvatske slijedili političke ciljeve?

Njemački list: Krijumčari oružja iz Hrvatske slijedili političke ciljeve?
Foto: Pixabay | Njemački list: Da li su krijumčari oružja iz Hrvatske slijedili političke ciljeve

BERLIN - U članku pod naslovom "Oružje između Hrvatske, Bavarske i Berlina" novinari berlinskog lista Tagecajtung bave se pitanjem da li su krijumčari oružja iz Hrvatske u Njemačku slijedili i političke ciljeve.

U tekstu koji potpisuje više autora opisuje se kako je 2018. otkriven krijumčarski lanac. Njemački istražioci su tada na auto-putu uhvatili jednog muškarca kojeg su smatrali kurirom za ilegalno oružje.

To je označilo početak višegodišnjih istraga koje su vodile od Hrvatske do Njemačke, Austrije i Švajcarske. Istražioci su otkrili mrežu u kojoj je hrvatski lanac krijumčara oružja robom snabdijevao druge lance krijumčara, među kojima i jednu grupu koja je najviše djelovala iz Bavarske, kupovala krijumčareno oružje i dalje ga prodavala. Njihov navodni šef Aleksander R. (48), bivši carinik koji se okušao i u legalnom poslovnom svijetu, s Hrvatskom nije imao samo navodne kriminalne veze, nego i privatne.

Kako piše Tagecajtung, on je oženjen Hrvaticom koja je "povezana s ultranacionalističkim veteranima paravojnih milicija, koji su se borili u ratu".

On dijelom živi i u Hrvatskoj, pa je tamo i uhapšen prošlog ljeta zbog sumnje da je ilegalno trgovao oružjem. Zatim je izručen Njemačkoj gdje je još u istražnom zatvoru. Osim njega, zbog sumnje da su počinili isto krivično djelo uhapšeno je još nekoliko osoba, prenosi DW.

Za novinare Tagecajtunga je zanimljiva veza Aleksandera R. sa desnom scenom u Njemačkoj. Kako pišu, on je bio član Alternative za Njemačku (AfD), stranke čiji se dijelovi zbog sumnje u desni ekstremizam nalaze pod nadzorom Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka, a s kojima je navodno prekinuo veze 2017.

U članku se podsjeća da je većina članova ove krijumčarske grupe bila dio desnoekstremističke scene, a neki su takođe bili povezani s AfD-om i to s kontaktima sve do Bundestaga i vođe AfD-ovog desničarskog krila Bjerna Hekea.

Na tu vezu je, piše Tagecajtung, ukazao i iskaz jednog svjedoka na suđenju u Hrvatskoj: "Već u aprilu 2019. je hrvatski sud osudio ukupno 11 osoba, koje su bile umiješane u međunarodnu trgovinu ratnim naoružanjem i oružjem. (…) Jedan svjedok je rekao da zna kome je oružje bilo namijenjeno" i kao primaoca je označio AfD.

Dio uhapšenih krijumčara je učestvovao i u osnivanju udruženja Patriotska alternativa koje podržava desno krilo AfD-a.

U berlinskom listu se ističe kako se iz krugova bliskih istražiocima saznaje da je "Aleksander R. zaradu od prodaje oružja htio da iskoristi za osnivanje nove političke organizacije", vjerovatno podružnice Patriotske alternative u Bavarskoj.

U članku se navodi da su članovi grupe namjeravali da izgrade njemačka naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj za one koji žele da žive dalje od "rodnog-mejnstrima i istorijske indoktrinacije".

Autori članka smatraju da razbijanjem krijumčarskog lanca slučaj nije do kraja riješen:

"Kada se pogledaju istrage i hapšenja moglo bi se govoriti o uspjehu. O tome kako su istražioci razotkrili lanac krijumčara prije nego što je desno-ekstremnu scenu mogao snabdjeti većim količinama oružja i prije nego što je ono moglo biti upotrijebljeno.

"Ali interni četovi, mejlovi i dokumenti koje smo dobili pokazuju jednu drugačiju sliku. U njima čitamo kako je jezgro grupe počelo da trguje i kako je Aleksander R. istovremeno radio na stvaranju novih desnoekstremističkih krugova. On traži kontakt s desnoekstremističkim organizacijama, sam djeluje na osnivanju novih, do čega većinom ipak ne dolazi. Sve to radi godinama - a da ga niko u tome ne sprečava", piše list.

Osim toga, u tekstu se upozorava da je najmanje šest muškaraca navodno trgovalo oružjem, da ih se deset interesovalo za kupovinu, a da je na kraju pronađeno malo oružja. Autori pretpostavljaju da istražioci nisu pronašli sve oružje.

Novinari idu i korak dalje pa pitaju šta su planirali s oružjem, da li da formiraju militantnu grupu, te podsjećaju da je stranka Zeleni u bavarskom pokrajinskom parlamentu od bavarskog ministarstva pravosuđa tražila odgovor na pitanje da li se tu radi o kriminalnom udruženju.

Odgovoreno im je da prema raspoloživim saznanjima to nije bio slučaj, a na pitanje s kojim je ciljem grupa prodavala oružje Bavarskoj, novinari nisu dobili odgovor, jer, kako je rečeno, istraga još traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije