Svijet

Pratite nas na Google news

Njemački mediji "razapeli" Angelu Merkel

Njemački mediji "razapeli" Angelu Merkel
Foto: Tanjug/AP | Njemački mediji "razapeli" Angelu Merkel
N.N.

BERLIN - Njemački mediji "razapeli su" kancelarku Angelu Merkel zbog njenog nedavnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Moskovski dopisnik lista "Zidojče cajtung" Zilke Bigalke, dan poslije sastanka Putina i Merkelove održanog 11. januara, objavio je članak o predsjedniku Putinu, u kome navodi da je ruski predsjednik silom postigao ono što je odavno želio, dodajući da je strašno i to što šef Kremlja teži uticaju, ali odbija da preuzme odgovornost, prenio je Sputnjik.

Sa druge strane, njemački list "Bild" je kritikovao "slabu kancelarku", "koja moli" i koja se ni u čemu nije usprotivila "agresoru“.

Bivši glavni urednik portala "Handelsblat", a trenutno vlasnik novog resursa "Medija pionir" Gabor Štajngart je sa žaljenjem konstatovao da "savezništvo i prijateljstvo koje se prenose sa generacije na generaciju" nestaju, jer je Merkelova počela da manevriše između Istoka i Zapada.

Njemački list "Cajt" ogorčeno je kritikovao srdačan ton susreta Merkelove i Putina i, kako smatra, "neočekivano" isticanje zajedničkih tačaka i "pohvalni" govor Merkelove o aktivnostima Putina i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u Siriji i Libiji.

To pokazuje, ocjenjuje se u tekstu, u kojoj mjeri američka Vlada ostavlja "vakuum" koji popunjavaju drugi igrači, kao što su Turska, Rusija i Iran. Autori članka takođe strahuju da Merkelova sada pokušava da se dogovori sa njima.

Bivši predsjednik njemačke asocijacije "Atlantski most" Fridrih Merc rekao je za list "Velt am zontag" da je Rusija ratoborna i da ne doprinosi uspostavljanju reda.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije