Svijet

Njemački poslanici kritikovali Trampa zbog povlačenja vojnika

Njemački poslanici kritikovali Trampa zbog povlačenja vojnika
Foto: Ilustracija | Njemački poslanici kritikovali Trampa zbog povlačenja vojnika
Tanjug

Poslanici vladajućeg konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel kritikovali su danas odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojsci te zemlje naredi da povuče 9.500 vojnika iz Njemačke.

Broj američkih vojnika u Njemačkoj na taj način biće smanjen sa sadašnjih 34.500 na 25.000, ističe Rojters.

"Ti planovi ponovno pokazuju da Trampova administracija zanemaruje elementarne zadatke vođstva: uključenost savezničkih partnera u procese donošenja odluka", rekao je portparol za spoljnu politiku kluba poslanika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Johan Vaderpul.

On je dodao da svi partneri NATO imaju koristi od kohezije Alijanse, a da samo Rusija i Kina, kako tvrdi, imaju korsiti od nesloge.

"Na to bi trebalo obratiti više pažnje u Vašingtonu", rekao je Vaderpul.

On je pozvao Evropljane da se probude kako bi se bolje pozicionirali u pogledu bezbjednosne politike.

Andreas Nik, koji je kao i Vadepul član parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Njemačke, rekao je za Dojče vele da postoje pokazatelji da odluka Trampa "nije tehnička već čisto politički motivisana".

Jedan američki zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, rekao je u petak da je ta odluka posljedica višemjesečnog rada načelnika Generalštaba američke vojske Marka Milija i da ni na koji način nije povezana s napetostima između Trumpa i Merkelove, koja je osujetila planove Trampa da ovog mjeseca organizuje sastanak G7 i pozove na njega Rusiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije