Svijet

Nova eskalacija izraelsko-palestinskog nasilja

Nova eskalacija izraelsko-palestinskog nasilja
Foto: Tanjug/AP | Nova eskalacija izraelsko-palestinskog nasija

JERUSALIM - U današnjoj eskalaciji izraelsko-palestinskog nasilja ubijena su dva Palestinca, a povrijeđeno je 12 izraelskih vojnika.

Američka mirovna inicijativa i plan koji su Palestinci zdušno odbacili jer favorizuje Izrael, još više su uzdrmani zbog nove eskalacije nasilja koja izaziva strepnju da bi se smrtonosni talas nasilja iz bliske prošlosti mogao ponovo pokrenuti.

Američki plan je pokrenuo nove tenzije i apele izraelskih nacionalista da se aneksiraju dijelovi Zapadne obale, teritorije koju Palestinci žele u svojoj državi.

Rano jutros jedan Palestinac se zaletio u grupu izraelskih vojnika.

AP prenosi saopštenje izraelske vojske u kome se kaže da je u napadu povrijeđeno 12 vojnika i da je vozač pobjegao s lica mjesta.

Ljekari jedne palestinske bolnice saopštili su nešto ranije da su tokom sukoba između Palestinaca i izraelskih snaga na Zapadnoj obali, poginula dva Palestinca.

Uslijedilo je i saopštenje izraelske policije u kome se kaže da je jedan napadač otvorio vatru na policajce u starom gradskom jezgru Jerusalima.

U tom napadu lakše je povrijeđen jedan pripadnik policije, a napadač je, kako se uopšteno navodi u policijskom izvještaju, "neutralizovan" bez detaljnijih informacija o tome u kakvom je trenutnom stanju.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Džonatan Korikus, saopštio je da je u napadu jedan od 12 povrijeđenih izraelskih vojnika ozbiljno ranjen, dok su ostali zadobili lakše povrede.

Portparol policije, Miki Rozenfild, rekao je da se ovaj incident tretira kao "teroristički napad" i da izraelske snage bezbjednosti tragaju za napadačem.

Palestinski ljekari su saopštili da je 19-godišnji mladić ubijen tokom sukoba u Dženinu, na Zapadnoj obali, dok je šest Palestinaca povrijeđeno.

U drugom incidentu u tom gradu, izraelske snage su teško ranile pripadnika palestinskih snaga bezbjednosti koji kasnije podlegao povredama.

To se dogodilo jedan sat nakon jučerašnjih sukoba s palestinskim demonstrantima na Zapadnoj obali kada su izraelski vojnici pucali i ubili 17-godišnjeg Palestinca.

Konrikus je odbacio mogućnost da je Trampov mirovni plan pokrenuo talas nasilja.

"Napadi u pojasu Gaze, napad u Jerusalimu, znaci koji upozoravaju na porast neprijateljskih aktivnosti u Dženinu, a juče i sukobi kod Hebrona.

"Shvatamo da je situacija kompleksna i osjetljiva i pokušavamo da izbjegnemo eskalaciju", rekao je Konrikus.

Tokom prvog napada u Jerusalimu, vojnici su bili u pokaznoj patroli ulicama popularnog jerusalimskog kvarta, kada je među njih uletio automobil, a vozač odmah poslije napada pobjegao.

Premijer Netenjahu obećao je da će napadač brzo biti uhvaćen. "To je pitanje vremena, ali ne puno vremena", obećao je izraelski premijer.

Ovakvi napadi su bili česti u Jerusalimu tokom protekle decenije - gotovo svakodnevno je bilo manjih incidenata s automobilima, ali se posljednjih nekoliko godina njihov broj smanjio.

Konrikus je izjavio da vojnici ruše kuću na Zapadnoj obali u kojoj navodno živi ekstremista koji je učestvovao u jednom smrtonosnom napadu.

U tom trenutku su počele ozbiljni palestinski protesti, na vojnike su bačeni Molotovljevi kokteli, a potom je otvorena i vatra iz snajpera. Prema riječima Konrikusa, vojska je na snajperski napad i likvidirala Palestinca koji je pucao.

Guverner Dženina, Akram Radžub, je izjavio da je žrtva 19-godišnji Palestinac, student policijske akademije, koji je tokom protesta bacao kamenice na izraeske vojnike.

Izreal je danas uzvratio vatrom na polažaje Hamasa zbog tri minobacačka projektila ispaljena prema Izaraelu iz pojasa Gaze. Još nema zvaničnih informacija o posljedicama ove razmjene vatre.

Predstavljen uz mnogo pompe prošle nedjelje, Trampov plan predviđa cjepkanje Palestinskih teritorija i vraćanje Izraelu nekih važnih dijelova Zapadne obale.

Plan favorizuje Izrael u nekim ključnim, spornim pitanjima zbog kojih su propadali i neki prethodni mirovni pokušaji.

Tu prije svega spadaju pitanja o granici, o statusu Jerusalima i jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, čime se Palestincima postavljaju gotovo neprihvatljivi uslovi za sporazum o proglašenju države.

Obaj plan je raširenih ruku dočekan u Izraelu. Premijer Netenjahu je obećao da će ubrzati aneksiranje dijelova Zapadne obale, ali je, po svemu sudeći pod pritiskom iz Bijele kuće, odustao od tog obećanja.

Palestinci su odbacili ovaj plan nazvavši ga "nonsensom", čvrsto se obavezavši da ga neće prihvatiti.

Palestinci, ali i veći dio međunarodne zajednice, smatraju da su jevrejska naselja na zapadnoj obali i aneksija istočnog dijela Jerusalima, teritorije koje je Izrael okupirao nakon rata 1967. godine, ne samo nelegalni ratni plijen, već i najveća prepreka za postizanje mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije