Svijet

Nove mjere restrikcije u Šangaju

Nove mjere restrikcije u Šangaju
Foto: Tanjug/AP | Nove mjere restrikcije u Šangaju

PEKING - Vlasti u Šangaju ponovo su pooštrile restrikcije u vezi sa širenjem virusa korona, na kraju jednomjesečne blokade grada koja je uvedena zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

U obavještenjima izdatim u nekoliko okruga navodi se da je stanovnicima naređeno da ostanu kod kuće i zabranjeno da primaju nebitne isporuke u okviru "perioda tišine" koji će trajati najmanje do srijede.

Pooštrene mjere bi mogle biti produžene u zavisnosti od rezultata masovnog testiranja, kažu zvaničnici.

"Hvala vam na razumijevanju i saradnji. Zajedno možemo da ukinemo blokadu što prije", navodi se u jednom obavještenju objavljenom u gradskom okrugu Huangpu i na internetu.

Nije jasno šta je podstaklo ponovno pooštravanje mjera, a broj novih slučajeva infekcije u gradu nastavlja da opada.

Šangaj je prijavio 3.947 slučajeva u prethodna 24 časa, od kojih su skoro svi asimptomatski, uz 11 smrtnih slučajeva. Vlasti su postepeno ukidale pravila izolacije za 25 miliona stanovnika grada, ali izgleda da se nova naređenja vraćaju na uslove u ranoj fazi izbijanja bolesti.

Šangaj je prvobitno naredio masovno testiranje zajedno sa ograničenom blokadom, ali je to produžio kako je broj slučajeva rastao. Hiljade stanovnika primorani su da idu u centralizovane karantinske centre jer su bili pozitivni na virus korona ili su bili samo u kontaktu sa zaraženom osobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije