Svijet

Novi Zeland bi mogao zabraniti pušenje rođenim nakon 2004.

Novi Zeland bi mogao zabraniti pušenje rođenim nakon 2004.
Foto: Pixabay | Novi Zeland bi mogao zabraniti pušenje rođenim nakon 2004.

Novi Zeland razmatra niz mjera usmjerenih na zabranu pušenja, uključujući i radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duvana cijeloj generaciji.

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postepeno da poveća zakonske starosne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duvanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Predlagači inicijative pozivaju na znatno smanjenje nivoa nikotina dopuštenog u duvanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati. Vlada bi takođe propisivala i minimalnu cijenu duvana i cigareta. Cilj mjera je postepeno ukinuti upotrebu duvana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u "zonu oslobođenu od pušenja".

Stopa pušenja visoka među Maorima

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća opala, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duvana, "posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama".

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o juče objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. maja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall rekla je da oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duvanom i da je Vlada predana "ubrzanom napretku" u svojoj borbi protiv pušenja.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije