Svijet

Novi detalji iranskog raketnog napada na Irak

Novi detalji iranskog raketnog napada na Irak
Foto: Tanjug/AP | Novi detalji iranskog raketnog napada na Irak

CNN je objavio video snimak nastao poslije raketnog napada prošle nedjelje na američku vojnu bazu u Iraku, koji je Iran izvršio kao odgovor na atentat na visokog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Video prikazuje betonske ploče razbacane po cijelom području i nekoliko uništenih stambenih jedinica u kojima su boravile američke snage.

Snimak je takođe obuhvatio neoštećenu gomilu bunkera iz doba Sadama Huseina, u kojoj su se američki vojnici sakrili i preživeli raketni napad.

Snimci su objavljeni nakon što je CNN u nedjelju citirao neimenovane izvore da su američke trupe smještene u iračkoj vojnoj bazi unaprijed znale da će objekat biti napadnut od strane Irana, što im je pomoglo da nađu utočište.

Izvori su potvrdili da je većina američkih snaga ili napustila bazu ili se skrivala u bunkerima dva i po sata, prije nego što je Iran u srijedu počeo da lansira rakete.

Istovremeno, izvori tvrde da, iako su američke snage znale za napad, nisu znale kakva će biti priroda napada.

Jedan od izvora opisao je činjenicu da u napadima nije bilo žrtava kao "čudo", tvrdeći da su projektili eksplodirali na samo nekoliko metara od bunkera.

(Alo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije