Svijet

Novi incident u iranskom nuklearnom postrojenju Natanc

Novi incident u iranskom nuklearnom postrojenju Natanc
Foto: Ilustracija | Novi incident u iranskom nuklearnom postrojenju Natanc

TEHERAN - U iranskom, podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc, danas se dogodio incident na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unaprijeđene centrifuge za obogaćivanje uranijuma, navodi se u izvještaju iranske TV.

"Incident nije prouzrokovao ljudske žrtve, ni zagađenje. Pogođena je mreža za električno napajanje", potvrdio je Behruz Kamalvandi predstavnik iranskog civilnog nuklearnog programa.

U ovom postrojenju prošle godine je izbio požar, koji su iranske vlasti opisale kao pokušaj sabotiranja iranskog nuklearnog programa, prenio je Rojters.

Rad ovog centralnog iranskog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Teheran i Vašington nastoje da ožive iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je bivši predsjednik SAD Donald Tramp napustio prije tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu, zbog čega su iranske vlasti u više navrata kršile odredbe tog međunarodnog dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije