Svijet

Novi šumski požar u Portugalu, povrijeđeno sedmoro

Novi šumski požar u Portugalu, povrijeđeno sedmoro
Foto: Ilustracija | Novi šumski požar u Portugalu, povrijeđeno sedmoro

LISABON - U borbi da ugase šumski požar u blizini portugalskog grada Tramagala, povrijeđeno je sedam vatrogasaca, od kojih su dvojica u kritičnom stanju, saopštile su službe za vanredne situacije u toj zemlji.

Požar, koji je izbio prije podne, velikim dijelom je tokom popodneva stavljen pod kontrolu i "više ne predstavlja rizik za populaciju i zone koje su njim pogođene", izjavio je šef Službe za vanredne situacije Hose Giljerme, prenosi AFP.

Oko 170 vatrogasaca i 50 vozila je i dalje angažovano na gašenju požar, navodi agencija.

Dvojica teško povrijeđenih vatrogasaca pretrpjeli su opekotine drugog stepena, dok su ostali zadobili lakše opekotine ili su se otrovali udisanjem smoga.

Najnoviji požar dogodio se dvije nedjelje nakon što je u Pedrogao Granedu izbila ogromna vatrena stihija koja se širila pet dana na okolna mjesta i u kojoj su život izgubile 64 osobe, a povrijeđeno je 250.

Usljed ove tragedije, stručnjaci navode da je vrlo vjerovatno da će Portugal ponovo biti zahvaćen šumskim požarima, zato što je ta zemlja visoko izložena klimatskim promjenama što je posljedica globalnog zagrijavanja, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije