Svijet

Novi turski film: Izmišljeni srpski kralj koji pije vino iz lobanje

Novi turski film: Izmišljeni srpski kralj koji pije vino iz lobanje
Foto: Screenshot | Novi turski film: Izmišljeni srpski kralj koji pije vino iz lobanje

Turske serije su izuzetno popularne u Srbiji, ali najnoviji film šalje poruke koje bi mogle da naljute mnoge gledaoce.

Istorijska drama u režiji Kamila Ajdina, pod naslovom "Turci idu: mač pravde", koji se na ekranima u Turskoj pojavio 20. decembra biće prikazana u bioskopima u SAD-u, Kanadi, Čileu, Meksiku, Australiji, Japanu, Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Rusiji, Južnoj Africi, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Kataru, Azerbejdžanu i Kazahstanu.

Tako će i gledaoci u ovim zemljama imati prilike da se upoznaju sa "krvoločnim Srbima predvođenim zlim kraljem Lazarom koje su pobijedili lijepi, dobri, pošteni i moralni Turci".

Turska kinematografija se već godinama unazad bavi istorijskim temama, a u ovom filmu se govori o vremenu poslije pada Konstantinopolja 1453. godine, kada je sultan Mehmed Osvajač (vladao od 1451. do 1481.)  krenuo da pokorava preostale hrišćanske države na Balkanu.

Na njegovom udaru se naravno, našla i tadašnja mala i nemoćna srpska despotovina, koja je odbrojavala svoje posljednje dane i konačno propala 1459. Poznato je sa koliko krvi su Osmanlije uništile i pokorile balkanske države, ali u ovom filmu međutim, Turci su prikazani kao pravedni, moralni i superiorni Alahovi vjernici, kojima se suprotstavlja suludi i pokvareni kralj Lazar, koji ne krije svoju mržnju prema Turcima i turskom sultanu. Tzv. kralj Lazar želi da stvori Veliku Srbiju, dok se njegovi glavni vitezovi prezivaju Milošević i Karadžić, prenosi "Kurir.rs".

"Kralj Lazar", koji se navodno udružio sa katoličkom crkvom, je prikazan kao krvoločni gospodar rata, koji se kune da se neće smiriti dok ne popije vino iz lobanje sultana Mehmeda, ali koji završava kao i svi zlikovci u sličnim filmovima.

Izmišljotine i istorijski revizionizam u ovom filmu su očigledni, pa čak i lik "kralja Lazara" nije potpuno istinit. Radi se vjerovatno o despotu Lazaru Brankoviću, sinu despota Đurđa Brankovića, koji je vladao tadašnjom Srbijom i periodu od 1456. godine do januara 1458. godine, kada je iznenada umro, prije konačnog pada tadašnje prijestonice srpske despotovine Smedereva u junu 1459. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije