Svijet

Novozelandska policija pojačala patrole oko dvije džamije

Novozelandska policija pojačala patrole oko dvije džamije
Foto: RNZ | Novozelandska policija pojačala patrole oko dvije džamije

VELINGTON - Novozelandska policija u srijedu je pojačala prisustvo u blizini dvije džamije uoči prve godišnjice od pucnjave u kojoj je ubijena 51 osoba.

Patrole su pojačane nakon što se na društvenim medijima pojavila uznemirujuća fotografija povezana s jednom od džamija, na kojoj je muškarac koji stoji ispred džamije i upućuje prijetnje vjernicima, javili su mediji.

Prošle godine 15. marta napadač je pucao iz poluautomatskog naoružanja i ubio vjernike tokom molitve petkom u dvije džamije u gradu Krajstčrč.

Napad je natjerao vladu da pooštri zakone o oružju, a postavljena su i pitanja o imidžu zemlje kao mirnog društva koja poštuje zakone, javlja Reuters.

Policija je saopštila da su patrole pojačali kod džamija Al Nor i Linvud, dva mjesta koja su napadnuta u prošlogodišnjem napadu te su najavili da će njihovo prisutstvo biti vidljivo u zajednici.

"Policija zna da je određeni broj ljudi dijelio sliku na kojoj je džamija Al Nor, koja je prvobitno objavljena na društvenim medijima. Dijeljenje ove fotografije uzrokuje daljnje strepnje u zajednici. Takvoj fotografiji nema mjesta na Novom Zelandu", kazao je načelnik okruga Kanterberi Džon Prajs.

Kako je dodao, policija je izvršila pretres jednog imanja u Krajstčrču i razgovarala s 19-godišnjim muškarcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije