Svijet

Obama sa Bajdenom u Bijeloj kući

Obama sa Bajdenom u Bijeloj kući
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster | Obama sa Bajdenom u Bijeloj kući

VAŠINGTON - Bivši američki predsjednik Barak Obama vratio se u Bijelu kuću, prvi put od kako je napustio položaj u januaru 2017, poslije svoja dva mandata, da bi istakao prednosti zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti i podržao svog prijatelja i bivšeg partnera u vladi, predsjednika Džozefa Bajdena.

Obama je stigao u Istočnu sobu Bijele kuće dočekan oduševljenim skandiranjem okupljenih članova Kongresa i zaposlenih u Bijeloj kući, i prokomentarisao promjene koje su se dogodile u službenoj rezidenciji američkih predsjednika, od kad je posljednji put bio u njoj, prije svega dolazak mačke kao novog kućnog ljubimca, prenosi Glas Amerike.

"Bo i Sani bi bili vrlo nezadovoljni", rekao je, pominjući svoje pse.

Obama je u šali nazvao Bajdena "potpredsjednikom", poslije čega se ispravio, uz Bajdenov pozdrav, a zatim je hvalio usvajanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, koje je nazvao jednim od "vrhunaca" svog predsjedničkog rada.

"Ako možete da milionima ljudi donesete zdravstveno osiguranje i bolju zaštitu, to je, da citiram jednog slavnog Amerikanca, prilično velika stvar", rekao je Obama, što je izazvalo glasan smijeh u publici.

Bila je to aluzija na Bajdenov prošaputani komentar, koji je "pokupio" mikrofon na ceremoniji potpisivanja zakona, a koji je sadržao jednu nepristojnu riječ, navodi Glas Amerike.

Bajden, koji je ugostio Obamu na ručku u Bijeloj kući, našalio se da nisu znali ko gdje treba da sjedi za stolom, i hvalio je Obamino liderstvo pri usvajanju zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti je imao razna imena, ali je Obamaker najprikladnije", rekao je Bajden.

Obama i Bajden su postali prijatelji tokom Obamina dva predsjednička mandata, i svake nedjelje su ručali zajedno, a porodice su im se takođe zbližile i Obama je govorio na sahrani Bajdenovog sina, Boa, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije