Svijet

Odbačen krivični postupak protiv Obame, ugašene Trampove nade

Odbačen krivični postupak protiv Obame, ugašene Trampove nade
Foto: Tanjug/AP | Odbačen krivični postupak protiv Obame, ugašene Trampove nade

PARIZ - Američki ministar pravde Vilijam Bar odbacio je mogućnost pokretanja krivičnog postupka protiv bivšeg predsjednika Baraka Obame i, kako piše pariski Mond, ugasio nade predsjednika Donalda Trampa, koji već nekoliko dana prijeti krivičnim procesom svom prethodniku u Bijeloj kući.

"Živimo u zemlji koja je veoma podijeljena u ovom trenutku i lično smatram da je od suštinske važnosti da imamo predsjedničke izbore na kojima će američki narod moći samostalno da odlučuje i izabere novog šefa države na osnovu argumenata i otvorene političke debate", izjavio je Bar.

Prema zavjereničkim tezama i nagađanjima koje je inicirao predsjednik Tramp, a podržao veći broj konzervativnih američkih medija, Barak Obama je pri kraju svog predsjedničkog mandata koristio federalna sredstva kako bi naudio svom budućem nasljedniku u Bijeloj kući uz pomoć jedne strane agenture, najvjerovatnije ruske, piše Mond.

Predsjednik Tramp je još 2017. godine bez validnih dokaza i ne spominjući eksplicitno svog prethodnika iznio optužbe da je 2016. godine naređeno njegovo prisluškivanje i da je riječ o krivičnom djelu za koje slijedi zatvorska kazna.

Kada ga je novinar Vašington posta zamolio da kaže precizno ko je naredio prisluškivanje, Tramp je izbjegao direktan odgovor i savjetovao novinaru da "čita svu štampu, osim lista za koji radi".

Mond procjenjuje da će Tramp tokom kampanje teško uspjeti da prikrije svoje rasističke poglede imajući u vidu da je na prošlim izborima ubijedio svoju glasačku bazu da je pitanje diskriminacije bijelaca u SAD jedan od najvažnijih društvenih problema Amerike, iako tu njegovu tvrdnju demantuju zvanični statistički podaci o društveno-ekonomskim trendovima u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije