Svijet

Pratite nas na Google news

Odmetnuti sinovi ljuljaju 18 godina vlasti?

Odmetnuti sinovi ljuljaju 18 godina vlasti?
Foto: Tanjug/AP | Odmetnuti sinovi ljuljaju 18 godina vlasti?
Tanjug

BON - Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu osnovao je Stranku za budućnost, koja bi bi vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) mogla da košta mnogo glasova.

Već 18 godina predsjednik Redžep Tajip Erdoan kroji politiku Turske, međutim u posljednje vrijeme njegov režim se suočava s problemima - ekonomska kriza, ojačana opozicija i poraz na komunalnim izborima krajem marta, izazvali su trzavice u vrhu vladajuće AKP, piše Dojče vele i dodaje da je Davutoglu u septembru napustio AKP.

On je u četvrtak zvanično osnovao novu stranku tako što je Ministarstvu unutrašnjih poslova predao zahtjev za osnivanje "Gelecek Partisi" - Stranke za budućnost.

Erdoan i Davutoglu su dugo vremena bili bliski saradnici, a od početka velikog uspona AKP 2002. godine Davutoglu je stajao čvrsto na strani turskog predsjednika - kao savjetnik, ministar spoljnih poslova, premijer i čak predsjednik AKP, ali 2016. godine je svom političkom ocu postao previše svojeglav i Erdoan ga je povukao sa obje funkcije.

Kako se navodi, osnivanjem Stranke za budućnost bivši premijer se sveti, a njegova stranka bi mogla da preotme vladajućoj AKP važne glasove iz konzervativnog tabora.

Turski mediji prenose i da još jedan moćan bivši saradnik predstavlja prijetnju za Erdoana - bivši ministar privrede, jedan od osnivača AKP, Ali Babadžan, mogao bi da osnuje novu stranku.

Bivši ministar spoljnih poslova Turske, Jašar Jakiš, za DW kaže da bi osnivanje tih novih partija moglo da nanese veliku štetu Erdoanovoj stranci.

"I Babadžan i Davutoglu će sakupiti glasove pristalica AKP. Babadžan je uz to na dobrom glasu u međunarodnom finansijskom svijetu. Njegova ekonomska stručnost će mu pomoći da dobije glasove i od biračkog tijela opozicionih stranaka Republikanska narodna partija, Partija nacionalnog pokreta i Iyi Parti (Dobra stranka). Davutoglu je opet dobra opcija za konzervativne birače", smatra Jakiš.

Politikolog Baškin Oran s Univerziteta u Ankari smatra da počinje raspad AKP.

"Osamnaestogodišnja vladavina se privodi kraju. I Babadžan i Davutoglu će preoteti glasove AKP. Njihov glavni cilj je da Erdoanu podmetnu nogu", smatra Oran.

Ipak, u Turskoj Davutogluu zamjeraju da je predugo ćutao i da je takođe odgovoran za eroziju turske demokratije, a sličnih kritika ima i na račun Babadžana.

"Moglo bi se reći da Babadžan ima bolje šanse protiv AKP od Davutoglua. Birači se sjećaju da je Davutoglu bio premijer. To je veliki hendikep", smatra Jakiš.

Erdoan je više puta napao Davutoglua da je izdajnik i prijetio da će zbog toga odgovarati.

Bivši saradnici su AKP-insajderi i veoma dobro poznaju Erdoanov sistem, međutim Erdoan je nagovijestio da u šaci ima kompromitujuće informacije o njegovim izazivačima - i Babadžana i Davutoglua je optužio da su prevarili državnu banku Halkbank kada su joj naložili da odobri kredit od 65 miliona evra istanbulskom Šehir univerzitetu koji nije vraćen.

Prljava borba je počela i prije nego što su dvije nove stranke uopšte počele s radom, a prema riječima Orana, optužbe će se nastaviti svom silinom.

"Nakon što je Erdoan otvorio poglavlje 'Halkbank', otvoriće i mnoga druga. Na taj način bi mogli da isplivaju i detalji o ulozi islamskog propovjednika Fetulaha Gulena", kaže on.

Davutogluovo osnivanje stranke je simbol erozije u vrhu AKP - posljednjih mjeseci stranku je napustilo blizu milion članova, među njima i važni funkcioneri koji već neko vrijeme neuobičajeno kritički govore o vođstvu AKP.

Dodaje se da da bi do predsjedničkih izbora 18. juna 2023. osipanje stranke moglo da se nastavi, a stručnjaci polaze od toga da će Erdoan posegnuti za proverenom taktikom - prijevremenih izbora koji bi trebalo da spriječe trend slabljenja stranke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije