Svijet

Oko dvije trećine Britanaca podržavaju četvorodnevnu radnu sedmicu

Oko dvije trećine Britanaca podržavaju četvorodnevnu radnu sedmicu
Foto: Pixabay | Oko dvije trećine Britanaca podržavaju četvorodnevnu radnu sedmicu

LONDON - U mnogim europskim zemljama sve je više kompanija koje uvode četvorodnevnu radnu sedmicu, umjesto dosadašnje petodnevne, kako bi zadržali kvalitetne i sposobne radnike.

Među tim zemljama je i Velika Britanija u kojoj je nedavna anketa međunarodne agencije YouGov pokazala da 63 posto Britanaca podržava četvorodnevnu radnu sedmicu.

Džonatan Ričards, CEO kompanije BreatheHR, izjavio je da bi fleksibilno radno vrijeme bilo daleko korisnije kako za uposlenike tako i za kompanije.

"Mislim da bi kraća radna sedmica rezultirala brojnim pozitivnim efektima, poput održavanja dobrog balansa između poslovnog i privatnog života, što je vrlo važno jer mnogi od nas pate zbog prekomjernog rada", kazao je Ričards.

Upozorio je da neka istraživanja pokazuju da previše vremena provedenog na poslu može izazvati veći stres, anksioznost kao i dugoročni utjecaj na mentalno zdravlje.

Sve veći broj kompanija u svijetu uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu kako bi zadržali kvalitetne i sposobne radnike, pokazali su podaci američke agencije za istraživanje tržišta rada.

Prema izvještaju "Society for Human Resource Management" iz SAD-a, mnoge kompanije u svijetu uvode četvorodnevnu radnu sedmicu kako bi privukli talentovane radnike iz svih dijelova svijeta, napominjući da u današnjem globaliziranom svijetu ljudi iz jednog kraja svijeta bez mnogo problema pronađu posao na drugom kraju svijeta.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 posto kompanija na globalnom nivou zaposlenima nudi mogućnost da rade četiri dana u sedmici i 9-10 sati dnevno, umjesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno. Rezultati njihovog istraživanja su takođe pokazali da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među zaposlenima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije