Svijet

Oluja Florens odnijela 32 života, upozorenje i na nove poplave

Oluja Florens odnijela 32 života, upozorenje i na nove poplave
Foto: N.N. | Oluja Florens odnijela 32 života, upozorenje i na nove poplave

VAŠINGTON - Oluja Florens, iako oslabljena, i dalje izaziva ogromnu štetu u američkim saveznim državama Južnoj i Sjevernoj Karolini, dok se kreće uz američku istočnu obalu, ka Virdžiniji i Novoj Engleskoj.

Broj žrtava porastao je na najmanje 32, od kojih je 25 poginulo u Sjevernoj Karolini.

Meteorolozi ističu da zbog istorijskog rasta nivoa rijeka, najgore tek predstoji i upozoravaju na bujične poplave, klizišta i izlivanje rijeka narednih nekoliko dana.

U međuvremenu, Florens je oslabila u ciklon koji ipak sa sobom nosi obilne padavine i snažne vjetrove, prenosi AP.

Guverner Sjeverne Karoline, Roj Kuper, rekao je da je "istorijska oluja" i dalje opasna, zbog velikog rasta nivoa rijeka.

"Pojedinim područjima tek predstoje najgore poplave. Ovo je ogromna katastrofa za našu saveznu državu", rekao je danas Kuper na konferenciji za novinare.

Florens izbacuje velike količine kiše na dijelove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo kreće ka srednjem Atlantiku

U pojedinim dijelovima Sjeverne Karoline palo je i do metar i po kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti.

Meteorolozi očekuju da će pasti dodatnih pet do 12 centimetara kiše dok se oluja bude pomijerala iz dvije Karoline ka južnom dijelu Nove Engleske u narednim danima, navodi Glas Amerike.

Sva ta kiša čini da rijeke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao "produženim značajnim poplavljivanjem rijeka".

Oko 1.200 puteva je neprohodno, a više od 500.000 domova i dalje je bez električne energije.

Administrator Federalne agencije za vanredne situacije, Bruk Long, rekao je za Foks njuz u nejdelju "ovo će biti dug, frustrirajući događaj" za one koji su izgubili svoje domove ili koji će biti suočeni sa ozbiljnom štetom kada budu mogli da se vrate.

Naveo je i da će oluja nastaviti da "proizvodi obilne kiše", ugrožavajući gradove i naselja na svom putu.

Jedan od najteže pogođenih gradova u Sjevernoj Karolini bio je Nju Bern, grad na obalama rijeke nedaleko od okeana. Gradonačelnik Dana Autlov rekao je da u gradu, pogođenom sa tri metra velikim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća.j

Širom Sjeverne Karoline, 14.000 ljudi je u skloništima, dok je spaseno oko 900 osoba.

Bijela kuća saopštila je da će predsjednik Donald Tramp posjetiti region pogođen polavom u narednim danima, ali tek kada se uvjeri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije