Svijet

Akcija "Pitbul": Zaplijenjeno 5,4 miliona cigareta, uhapšeno 30 lica

Akcija "Pitbul": Zaplijenjeno 5,4 miliona cigareta, uhapšeno 30 lica
Foto: Ilustracija/Arhiva | Operacija "Pitbul": Zaplijenjeno 5,4 miliona cigareta, uhapšeno 30 lica

HAG - U međunarodnoj policijskoj operaciji uhapšeno je 30 članova organizovane kriminalne grupe koja je u Evropi prodavala milione nelegalnih cigareta i izvršila više nasilnih pljački.

Ukupno 94 tone duvana i 5,4 miliona cigareta uklonjeno je iz prometa kao rezultat policijske akcije u kojoj su učestvovale Holandija, Poljska i Evropol.

Operacija pod šifrovanim nazivom "Pitbul" sprovedena je u dvije faze u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMPACT).

Tokom prve akcije "rasturene" su dvije ilegalne fabrike u holandskim gradovima Šhaijik i Herlen, sa proizvodnim kapacitetom od preko milion nelegalnih cigareta dnevno, što je predstavljalo po danu i po fabrici poreski gubitak od preko 243.000 evra, saopštio je Evropol.

Na licu mjesta uhapšeno je 21 lice, poljski i ukrajinski radnici u nelegalnoj fabrici i zaplijenjeno 5,4 miliona falsifikovanih cigareta, zajedno sa 40 tona sirovog duvana i 800 kilograma duvana za nargile.

U Poljskoj je prošle nedjelje sprovedena druga faza policijske akcije, usmjerena protiv vođa ove kriminalne bande i tom prilikom uhapšeno je devet osoba i zaplijenjeno 54 tone duvana, zajedno sa mašinama koje se koriste za proizvodnju cigareta.

Policajci su zaplijenili i vatreno oružje, lažne policijske uniforme, uređaje za radio komunikaciju i ometače signala,a prema prvim procjenama, zbog rada ove kriminalne bande, gubitak u poljskom budžetu procjenjuje se na više od 11 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije