Svijet

Opet zataškavaju istinu o pedofiliji u vrhu svjetskog džet seta?

Opet zataškavaju istinu o pedofiliji u vrhu svjetskog džet seta?
Foto: Ilustracija | Opet zataškavaju istinu o pedofiliji u vrhu svjetskog džet seta?

LONDON - Princ Endrju razmijenio je desetine mejlova sa Ministarstvom pravde SAD, dokazujući da sarađuje u istrazi o njegovom prijatelju pedofilu Džefriju Epstajnu, tvrdi izvor blizak princu.

Džefri Berman, američki advokat koji vodi istragu, ranije je tvrdio da je Endrju težio da se "lažno predstavi kao željan i voljan da sarađuje".

Ali sada je optužen da je dovodio u zabludu medije i javnost u vezi sa saradnjom princa Endrjua - sa vojvodom kao "lakom metom".

Pravni tim vojvode od Jorka navodno je razmijenio veliki broj imejlova sa nadležnima, što dokazuje spremnost princa da sarađuje u istrazi, piše Daily Mail, a prenosi Telegraf.

Da podsjetimo, američke vlasti uputile su formalni zahtjev da britanski princ Endrju svjedoči o svom odnosu sa seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Epstajn je u avgustu prošle godine izvršio samoubistvo tokom boravka u pritvoru u SAD, gdje je čekao početak sudskog procesa pokrenutog zbog optužbi da je učestovao u seks trafikingu i sklapanju zavjera.

Poslije kontroverznog intervjua u kojem je za BBC govorio o svom odnosu sa Epstajnom, princ Endrju je prošle godine odstupio sa dužnosti koje su mu pripadale kao članu britanske kraljevske porodice.  

Princ, koji je u prošlosti dolazio na udar žestokih kritika zbog svog prijateljstva sa Epstajnom, izjavio je da nikada nije primijetio ništa sumnjivo tokom posjeta tom američkom finanijskom magnatu.

Britanski princ je dospio u centar javnosti nakon što se pojavila fotografija na kojoj grli tada maloljetnu Virdžiniju Roberts, koju mu je, kako ona tvrdi, podvodio Epstajn. Kako kaže, sa princom je imala seks tri puta, a na to ju je natjerao upravo Epstajn.

Princ Endrju već je mjesecima pod pritiskom zbog veza sa Epstajnom, 66-godišnjim američkim finansijerom koji je nakon što je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnica u dužem periodu izvršio samoubistvo u avgustu u zatvoru u Njujorku.

Godine 2010. princ Endrju, treće dijete kraljice Elizabete Druge, fotografisan je kako se šeta sa Epstajnom u parku u Njujorku, dvije godine nakon što je finansijer osuđen zbog podvođenja maloletnice.

"Mail on Sunday" je objavio fotografije princa u Epstajnovom stanu na Menhetnu koje su nastale otprilike u isto vrijeme, a tim povodom princ Endrju je rekao da je o tome mnogo puta razmišljao i da je na kraju zaključio da je to "definitivno bilo pogrešno".

U jeku skandala mnoge stvari su izbile na vidjelo, pa je tako javnost saznala da je bivši američki predsjednik Bil Klinton više puta putovao privatnim avionom pedofila, a navodno bio u vezi sa Gislejn Maksvel, poznanicom Epstajna.

Na društvenim mrežama su se pokrenule spekulacije o tome ko je sve pomogao Epstajnu da toliko dugo izbjegava kaznu, pored princa Endrjua.

Najznačajnija Epstajnova veza bio je američki predsjednik Donald Tramp. Njih dvojica su više puta fotografisani zajedno u Trampovom odmaralištu "Mar-a-Lagu" između 1997. i 2000. godine.

Tramp je u prošlosti imao samo riječi hvale za svog prijatelja, govoreći da je on "sjajan momak" koji, poput njega voli "mlađe devojke".

U žiži skandala po hapšenju Epstajna"Miami Herald" je izvijestio o optužbama protiv njega, identifikujući skoro 80 njegovih žrtava. U tekstu je pisano o sporazumu o priznanju krivice koji je, tadašnji tužilac i Trampov zvaničnik, Aleksandar Akost tajno sklopio sa Epstajnom 2007. godine.

Finansijer je tada priznao da je zlostavljao maloljetnice da bi umjesto doživotne kazne dobio samo 13 mjeseci zatvora, koje je djelimično odslužio u udobnosti svoje privatne kancelarije u Palm Biču - u Trampovom komšiluku.

Ovo otkriće je izazvalo veliki bijes javnosti, pa je Bijela kuća pokušala da se distancira od Epstajna, poričući da su on i predsjednik ikada bili prijatelji. Međutim, jedna od žena koje su podigle optužbu navela da ju je Epstajn "regrutovao" kada je imala samo 15 godina upravo u Trampovom "Mar-a-Lagu".

Takođe, prije tri godine je podnijeta anonima tužba protiv Trampa u kojoj se navodi da je silovao 13-godišnju djevojčicu u Epstajnovoj vili na Menhetnu tokom jedne od žurki koje je predsjednik redovno posjećivao. Tužba je brzo povučena.

Epstajnov privatni avion, kojim su putovali Bil Klinton, a navodno i princ Endrju i Donald Tramp, nazvan je Lolita ekspres.

Klinton je rekao da ne zna ništa o "užasnim stvarima" koje je počinio Epstajn, a njegov portparol saopštio je da je gospodin Klinton "Lolita ekspresom" letio svega četiri puta, strogo poslovno. Fox News je potom objavio da je bivši američki predsjednik Epstajnovim privatnim avionom letio najmanje 26 puta.

Epstajn makar nikad nije poricao da je Klintonov obožavatelj. Pored toga što se njegovo ime nalazi na spisku donatora Fondacije Klinton, Epstajn je u kući na Menhetnu držao i potpisanu fotografiju njega i Klintona, a znao je i da organizuje večere u Klintonovu čast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije