Svijet

Opomena Varšavi zbog sječe Bjelovješke šume

Opomena Varšavi zbog sječe Bjelovješke šume
Foto: Wikipedia | Opomena Varšavi zbog sječe Bjelovješke šume

Evropska komisija pozvala je Poljsku da u potpunosti poštuje odluku Evropskog suda pravde iz 2018. godine kojim se ograničava sječa stabala u Bjelovješkoj šumi.

Iz Komisije su upozorili Varšavu na moguće novčane kazne ukoliko se ne bude poštovala odluka.

Evropski sud pravde saopštio je u aprilu 2018. godine da je Poljska prekršila zakone o zaštiti životne sredine velikom sječom ove prastare šume, koja se smatra lokacijom Svjetske baštine Uneska i koja se prostire duž granice Poljske sa Bjelorusijom.

Poljska je obustavila sječu većih razmjera u namjeri da smanji tenzije u odnosima sa EU, ali grupe za zaštitu životne sredine saopštile su da lokalni šumari već rade na planovima povećanja obaranja stabala u pojedinim područjima.

"Poljska i dalje ne poštuje odluku u potpunosti", ističu iz Evropske komisije.

U saopštenju se navodi da Poljska još nije odbacila aneks plana upravljanja šumama iz 2016. godine za period od 2012. do 2021. godine kojim se omogućava trostruko veći obim sječe stabala.

"Stoga, Komisija danas poziva Poljsku u formalnom pismu da preduzme sve potrebne mjere da ispravi situaciju", ističe se u saopštenju.

Ukoliko Poljska ne odgovori na zabrinutost Komisije u roku od dva mjeseca, izvršno tijelo EU bi moglo da vrati slučaj na sud i predloži finansijske sankcije Varšavi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije