Svijet

Orban: Kritičari u Evropskoj narodnoj partiji su "korisni idioti"

Orban: Kritičari u Evropskoj narodnoj partiji su "korisni idioti"
Foto: Tanjug/AP arhiva | Orban: Kritičari u Evropskoj narodnoj partiji su "korisni idioti"

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su oni koji traže izbacivanje stranke Fides iz poslaničkog bloka Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu "korisni idioti" i da služe interesima njegovih neistomišljenika iz redova lijevog centra.

"Oni koji traže izbacivanje Fidesa su, kako bi Lenjin rekao, `korisni idioti`. Iako vjeruju da učestvuju u duhovnoj borbi, u stvari služe interesima drugih i to naših neistomišljenika", smatra Orban.

Ova Orbanova izjava njemačkom dnevniku "Velt" uslijedila je nakon poziva unutar Evropske narodne partije da Fides bude izbačen iz ovog bloka zbog reklamnih kampanja sa antisemitskim prizvukom i sa bilbordima širom zemlje na kojima su prikazani američki milijarder Džordž Soroš i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Orban je naglasio da Mađari ne smatraju da su bilbordi antisemitski.

"Ne mogu da učinim ništa sa činjenicom da je Soroš Mađar jevrejskog porijekla", dodao je mađarski premijer.

Mađarske vlasti saopštile su sinoć da će okončati kontroverznu kampanju optuživanja Soroša i Junkera da podržavaju ilegalnu migraciju.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač objavio je na društvenoj mreži Twitter da će "informativna kampanja" biti okončana 15. marta kako je i planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije