Svijet

Osam godina robije zbog objava na Fecebooku

Osam godina robije zbog objava na Fecebooku
Foto: pixabay.com | Osam godina robije zbog objava na "fejsbuku"

HANOJ - Državljanin Vijetnama Ngujen Kvok Duk Vong osuđen je na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim zbog objava na Fecebooku za koje je okarakterisane da su protiv države, saopšteno je iz vijetnamskog Ministarstva javne bezbjednosti.

Uprkos ekonomskim reformama i sve većoj otvorenosti ka društvenim promjenama, vladajuća Komunistička partija u Vijetnamu i dalje sprovodi strogu cenzuru medija i nema veliku toleranciju za kritike.

Vong (29) je optužen za "stvaranje, prikupljanje i širenje informacija, materijala i predmeta sa ciljem protivljenja državi", a suđenje je trajalo jedan dan u pokrajini Lam Dong.

On je optužen da je emitovao 110 časova video-materijala i da je napisao 366 objava na svom Fecebook nalogu kako bi ukaljao sliku osnivača Vijetnama Ho Ši Mina i širio antidržavnu propagandu.

Rojters nije mogao doći do Vongovog advokata.

Zamjenik direktora Hjumen rajts voča za Aziju Fil Robertson ocijenio je presudu kao "nečuvenu i neprihvatljivu".

"Vijetnam mora da prihvati da izražavanje političkih stavova koji su suprotni od stavova Komunističke partije ne bi trebalo da bude krivično djelo", istakao je Robertson u elektronskoj poruci.

Iz Ministarstva su dodali da će Vong nakon odslužene kazne morati da provede još tri godine u kućnom pritvoru.

Hapšenja političkih aktivista u Vijetnamu češća su od prošle godine, jer se Vijetnam priprema za ključni Kongres partije u januaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije