Svijet

Otac zlostavljao tri kćerke, one ga ubile na spavanju

Otac zlostavljao tri kćerke, one ga ubile na spavanju
Foto: Ilustracija | Otac zlostavljao tri kćerke, one ga ubile na spavanju

Ruskim sestrama Hačaturjan, koje su optužene za ubistvo oca, mogli bi uskoro promijeniti optužnicu na "neophodnu samoodbranu", rekao je njihov advokat Aleksej Paršin, što bi moglo dovesti i do kraja krivičnog progona.

Naveče 27. jula 2018. godine, Mihail Hačaturjan u svoju sobu je, jednu po jednu, pozvao Krestinu, Angelinu i Mariju. Naružio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerke su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne povrede glave, grudnog koša i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana.

Tri sestre odmah su nazvale policiju, koja ih je uhapsila na mjestu događaja, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatočeništvu i seksualno napastovao.

Više od 350.000 ljudi potpisalo je peticiju, kojom traže pravdu za sestre, a to je dovelo i do novog zakona u borbi protiv nasilja u porodici, koji bi trebalo da stupi na snagu ove godine.

Aktivisti su tvrdili da su sestre žrtve, a ne zločinci, jer nisu imale kako da potraže pomoć i zaštitu od oca. Djevojke su imale 17, 18 i 19 godina u trenutku ubistva i prijetilo im je 20 godina zatvora.

Ali, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve porodičnog nasilja. Naime, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prestupniku koji prvi put povrijedi člana porodice, ali ne dovoljno teško da ga "smjesti" u bolnicu, biće izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dvije sedmice.

U praksi, ruska policija slučajeve porodičnog nasilja tretira kao "porodične probleme" i najčešće ne interveniše.

Advokat je rekao da su tužioci zauzeli stav da je ubistvo počinjeno u samoodbrani i da istražioci moraju to prihvatiti, što će značiti dodatne istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije