Svijet

Otkriveno koliku penziju će primati Tramp - ukoliko je uopšte dobije

Otkriveno koliku penziju će primati Tramp - ukoliko je uopšte dobije
Foto: Tanjug/AP | Otkriveno koliku penziju će primati Tramp - ukoliko je uopšte dobije

Donald Tramp od srijede više nije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te napuštanjem Bijele kuće stiče pravo na godišnju penziju od 221.400 dolara uz određene benefite. Ipak, velika je mogućnost i da je neće dobiti.

Tramp bi godišnju penziju mogao izgubiti ako ga na predstojećem zasjedanju Senata odluče opozvati. Zakon ne odobrava penziju predsjednicima kojima vrijeme na vlasti bude prekinuto opozivom.

S obzirom da je njegov mandat završio prije suđenja, presuda ga ne može ukloniti sa funkcije. Dakle, ako ga Senat osudi, vjerovatno će biti potrebno organizovati i drugo glasanje na kojem bi bilo odlučeno ima li pravo na penziju i beneficije.

"To drugo glasanje uklonilo bi ga sa funkcije bivšeg predsjednika, što bi rezultiralo gubitkom blagodati te funkcije", govori Majkl Gerhart, prenosi "Klix".

Među ostalim benefitima koje dobija pored godišnje plate su: putni dodaci, kancelarijski prostor, plata za osoblje... Troškovi svega toga premašuju milion dolara na godišnjem nivou.

Prema analizi Nacionalne fondacije poreskih obveznika, od 2000. godine do danas je četvorici bivših američkih predsjednika koji su živi podijeljeno ukupno 56 miliona dolara.

Jedino što Tramp sigurno neće dobiti jeste zdravstveno osiguranje - predsjednik mora biti u saveznoj kancelariji najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Tramp ni Karter ne ispunjavaju te uslove.

Sa druge strane, Trampu penzija možda i nije toliko bitna. Prema pisanju CNN-a, čini se da se bivši predsjednik SAD-a dobro snalazio bez plate i za vrijeme svog mandata.

Naime, Tramp i Bijela kuća redovno su objavljivali da je svoju godišnju predsjedničku platu od 400.000 dolara vraćao različitim odjeljenjima u vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije