Svijet

Pratite nas na Google news

Otkriveno zašto je Bogdan cisternom uletio u masu ljudi

Otkriveno zašto je Bogdan cisternom uletio u masu ljudi
Foto: Tanjug/AP | Otkriveno zašto je Bogdan cisternom uletio u masu ljudi
N.N.

Bogdan Večrik, vozač kamiona koji je u nedjelju u Mineapolisu uletio u gomilu demonstranata, prema državnim vlastima bio je zbunjen, ali nije imao namjeru nikoga da ubije.

Državni komesar za javnu bezbjednost Džon Harington kaže da vozač očigledno nije shvatio da je put zatvoren, jer do dolaska na most na kome se nalazila masa demonstranata nije zaobišao nijednu barikadu.

"U početku je vidio gomilu ljudi i počeo je da paniči", kaže Harington.

Komesar dodaje da je Večrik, koji je prebrzo vozio, rekao istražiteljima da je nagazio na kočnicu čim je vidio da žena na biciklu pada pred njegov kamion.

Protestanti su Večirka, 35, izvukli iz kamiona i počeli da ga tuku, ali su pojedini demonstranti intervenisali da zaštite vozača do dolaska policije, prenosi "Newser".

Večirko je uhapšen pod sumnjom za napad i on se nalazi u zatvoru okruga Henepin.

Nije bilo ozbiljnijih povreda među demonstrantima, koji su marširali na most u znak protesta zbog smrti Džordža Flojda.

Izvještaji pokazuju da je Večirko u saveznoj državi Minesoti vozio gotovo bez prekršaja, sa samo jednom presudom za nevezivanje pojasa iz 2009. godine.

Međutim, utvrđeno je da je 35-godišnji muškarac ukrajinskog porijekla 2012. godine bio uhapšen zbog nasilja u porodici i da se izjasnio krivim za optužbu o manjem prekršaju.

O samom Večirku se ne zna mnogo, ali je poznato da je pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa i da je njegovu kampanju podržao manjim novčanim iznosom, piše "Daily beast ", prenosi "Blic".

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li je on namjerno htio da zgazi demonstrante, ili mu se otrgla kontrola nad vozilom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije