Svijet

Otvaraju arhive o pontifikatu "ratnog pape" Pija XII

Otvaraju arhive o pontifikatu "ratnog pape" Pija XII
Foto: Tanjug/AP | Otvaraju arhive o pontifikatu "ratnog pape" Pija XII

RIM - Vatikan danas otvara arhive iz vremena pape Pija XII, kojem kritičari pripisuju to da tokom Drugog svjetskog rata nije protestovao protiv holokausta.

Tako će istoričarima i istraživačima biti dostupna dokumentacija iz pontifikata kontroverznog pape Pija XII, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939. do 1958. godine.

Brojni Jevreji smatraju da papa nije dovoljno učinio da zaštiti Jevreje u Drugom svjetskom ratu. Sa druge strane, Vatikan tvrdi da je Pio potajno pomagao Jevrejima, smatrajući kako bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg Rajha i time pogoršati položaj Jevreja, ali i katolika u ratnoj Evropi, prenijela je Hina.

Eksperti se nadaju da će među dostupnim dokumentima naći izvore o tadašnjoj debati u Vatikanu.

Od danas će više arhiva omogućiti uvid u svoje materijale iz vremena pontifikata Pija XII od kojih je najveći i najpoznatiji Vatikanski Apostolski arhiv, koji se ranije zvao "Vatikanski tajni arhiv". U njemu se nalaze dokumenti Crkve koji sežu 1.000 godina unazad.

Državni arhivi sadrže primarne izvore određene zemlje, Vatikanski tajni arhiv, pak, dokumentaciju iz čitavog svijeta.

Kako je ranije rekao crkveni istoričar i ekspert Peter Gumpel, samo iz vremena pontifikata pape Pija XII biće dostupno više od 16 miliona stranica iz vremena njegovog pontifikata koji je trajao od 2. marta 1939. do 9. oktobra 1958. godine.

A teme o kojima se očekuju saznanja su na prvom mjestu Drugi svjetski rat, holokaust, njemačka okupacije Italije, atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u Japanu, osnivanje NATO i Varšavskog pakta...

Teme su i o kraju kolonijalnog doba u Aziji i Africi, ratu u Indokini, početku osnivanja Evropske zajednice, teološkim raspravama oko nekih dogmi ili dopuštenje istorijsko-kritičke egzegeze u katoličkoj teologiji iz 1943. godine.

Po mišljenju jednog prominentnog "vatikaniste" i profesora Huberta Volfa, prvi ozbiljni rezultati takvih istraživanja očekuje se tek u naredne tri do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije