Svijet

Pala vlada Kazahstana nakon protesta zbog cijene goriva

Pala vlada Kazahstana nakon protesta zbog cijene goriva
Foto: Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov | Pala vlada Kazahstana nakon protesta zbog cijene goriva

ALMATI - Kazahstanski predsjednik Kasim Džomrat Tokajev prihvatio je danas ostavku Vlade, saopšteno je iz njegove kancelarije, nakon što su zbog poskupljenja goriva održani protesti u kojima je povrijeđeno blizu 100 policajaca.

Kazahstan je zemlja centralne Azije koja je bogata naftom.

Policija je upotrijebila suzavac i šok bombe kasno sinoć da bi rastjerala stotine demonstranata sa centralnog trga u Almatiju, najvećem gradu u zemlji. Sukobi su trajali satima u okolini trga.

Tokajev je naredio vršiocima dužnosti ministara i provincijskim guvernerima da ponovo uvedu kontrolu cijena gasa i prošire je na benzin, dizel i ostalu "socijalno važnu" robu.

On je naredio Vladi da sastavi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cijena režija, kao i subvencije za plaćanje stanarina za siromašne porodice.

Tokajev je rekao da se situacija popravlja u gradovima zahvaćenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje, koje obuhvata policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u nedjelju, 2. januara, u zapadnoj provinciji Mangistau, poslije povećanja cijene gasa koji je popularan kao gorivo za automobile za više od dva puta.

Policija je privela više od 200 ljudi poslije napada na vladine zgrade u Alamtiju, Šimkentu i Tarazu kasno sinoć, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije