Svijet

Palestinci bi da ambasador SAD bude na listi terorista

Palestinci bi da ambasador SAD bude na listi terorista
Foto: N.N. | Palestinci bi da ambasador SAD bude na listi terorista

RAMALA -- Palestinska uprava je zatražila da se ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman doda na "globalnu listu terorista".

Palestina je time pojačala rat riječima s američkim izaslanikom nekoliko dana pošto ga je palestinski predsjednik nazvao "kuškinim sinom".

U izvještaju pod naslovom "Fridman ambasador naselja i advokat ekstremizma", Ministarstvo informacija u Ramali pozvalo je da se on stavi na tu listu "zbog kršenja medjunarodnog prava, podrške terorizmu i promovisanja etničkog čišćenja i rasizma".

Nije međutim jasno na koju "listu terorista" misli Palestinska uprava.

Abas je ove nedjelje oštro odgovorio Fridmanu koji je kritikovao Palestinsku upravu jer nije osudila dva palestinska napada na Izraelce prošlog vikenda.

Pomenuvši odluku predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao smo izraelski grad i da tamo preseli Ambasadu SAD, Abas je rekao da Tramp "smatra legitimnim naseljavanje" Jevreja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, a ambasadora Fridman nazvao "kučkinim sinom" jer je rekao da Jevreji grade na "sopstvenoj zemlji".

Potom je izaslanik SAD za Bliski istok Džejson Grinblat pozvao Abasa da "odabere između govora mržnje i konkretnih i praktičnih napora da se poboljša kvalitet života njegovog naroda, i odvede ga u mir i prosperitet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije