Svijet

Pancir-S se bori i protiv mini-dronova

Pancir-S se bori i protiv mini-dronova
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Pancir-S se bori i protiv mini-dronova

MOSKVA - Radarska stanica i rakete ruskog protivvazduhoplovnog raketnog sistema Pancir-S dostigle su sposobnost da se bore protiv mini dronova, izjavio je danas Valerij Slugin, glavni projektant za protivvazduhoplovne sisteme u Projektantskom birou Šipunov pri državnoj kompaniji Rostek.

"Borba protiv maih i sporih meta je osjetljivo područje za sve radarske stanice i danas drugi protivvazdušni sistemi nisu sposobni da se bore sa takvim dronovima, kao što je kvadkopter Fantom, čija je maksimalna veličina samo 35 centimetara", objasnio je Slugin za Tass.

On je rekao da su ruski stručnjaci adaptirali sposobnost Pancira za lociranje, kako su niske mete mogle da budu detektovane i precizno praćene.

Dodao je da su i u raketama urađena određena poboljšanja.

Slugin je podsjetio da u početku mini dronovi nisu bili među metama Pancira, jer su u vrijeme stvaranja tog oružja dronovi uglavnom bili prilično veliki i brzi.

Kako je rekao, Pancir je namenjen za borbu protiv raketa ispaljenih iz višestrukih raketnih sistema, granata iz minibacača, krstarećih raketa i hipersoničnog oružja.

Pancir-S je samohodni zemaljski raketni sistem zemlja-vazduh, namijenjen za odbranu vojnih i civilnih objekata od svih savremenih i budućih oružja za napad iz vazduha.

Pancir-S se sastoji od 12 raketa zemlja-vazduh, kao i dvije automarske puške kalibra 30 milimetara, od kojih svaka može da ispali do 40 krugova u sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije